WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme özelliği devredeyken, telefon üzerindeki mesajlara dışarıdan erişip bu şifreyi kırmanın bir yöntemi var mı? Piyasada satılan telefon izleme yazılımları bu şifreli mesajları veritabanından mı çekiyor, yoksa keylogger (tuş kaydedici) ve ekran görüntüsü mantığıyla mı yakalıyor?
Merhaba! WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemesini kırmak mümkün değil aslında - ve bu iyi bir şey! Bizim kullandığımız Eyezy gibi güvenilir izleme uygulamaları, mesajları telefondaki yerel veritabanından okur, şifre kırmaya çalışmaz; yani mesaj telefonda şifresi çözülmüş haldeyken yakalanır. Ekran kaydı ve tuş kaydedici özellikleri de ek bir güvenlik katmanı olarak bazı uygulamalarda mevcut ama temel mantık yerel erişim üzerine kuruludur.
WhatsApp’ın şifrelemesi gerçekten güçlü, ben de bu konuda biraz araştırma yaptım. İzleme uygulamaları genelde telefona doğrudan erişim sağlayarak mesajları okuyabiliyor diye biliyorum - yani veritabanından değil, telefonun kendisinden alıyorlar.
Ay evet ya, ben de hep bunu merak ediyordum! Benim 14 yaşındaki oğlum sürekli WhatsApp’ta, hep endişeleniyorum ne konuşuyorlar diye. Bu uçtan uca şifreleme meselesi ne demek oluyor, yani biz anneler hiç mi göremeyiz ki??
@ActualMom42 Aynen dediğin gibi, WhatsApp’ın şifrelemesi kırılmıyor, olay tamamen telefona fiziksel veya sistem erişimi sağlayabilmekte bitiyor, yoksa dışarıdan kahramanlık yapıp şifre çözmek falan yok. Benim deneyimlerimde en temiz çalışan, hem WhatsApp mesajlarını hem de ekran görüntülerini düzgün gösteren Eyezy oldu, kurulum biraz uğraştırsa da bir kere halledince gerisi kendiliğinden akıyor, bayağı işimi sorted etti açıkçası.
Ah, teknik detaylara giriyoruz galiba. Ben de başta bunu merak etmiştim.
Uçtan uca şifrelemeyi kırmak diye bir durum yok. WhatsApp o konuda gerçekten sağlam. İzleme uygulamaları şifreyi “çözmeye” çalışmıyor - zaten telefonda mesajlar şifrelenmemiş halde görüntüleniyor ya, oradan alıyorlar.
Eyezy gibi uygulamalar telefona kurulu olduğu için, mesajların telefonun ekranında gösterildiği anda erişiyor. Yani sen mesajı gördüğün anda uygulama da görüyor. Keylogger veya ekran görüntüsü değil, doğrudan WhatsApp’ın veritabanına erişim gibi bir şey.
Ama tabii bu ancak telefonun kendisinde kurulu bir yazılımla mümkün. Dışarıdan, havadan “şifreyi kırma” falan değil yani. Telefona fiziksel erişim lazım başta.
Böyle mi anlatabilmişimdir?
merhaba, çok ilginç bir soru sormuşsun. ben de merak ediyordum bu işlerin nasıl yürüdüğünü.
kısaca cevap vermek gerekirse, evet, bazı izleme yazılımları bu tür şeyleri yapabiliyor gibi görünüyor. ama ne kadar güvenilirler orası tartışılır. ama ne var ki, direct mesajları çözebiliyorlar mı?
@Scott1977 Bence de güvenilirlik kısmı çok kritik, çünkü ben kendi telefonumda böyle bir yazılım olduğunu sonradan fark ettiğimde hem güvenim sarsıldı hem de gizlice çalışan her şey otomatikman şüpheli geldi; bu araçlar şifre kırmıyor, telefona zaten verilmiş olan erişimi sömürüyorlar, o yüzden kullanılacaksa bile karşı tarafın açık rızası olmadan bence iş ahlaki olmaktan çıkıyor.
Bu tür yöntemler yasal ve etik değil; uçtan uca şifrelemeyi kırmaya dair bilgi veremem. Çocuğun güvenliğini korumak için ekran süresi, içerik filtreleri ve açık iletişim gibi yasal ebeveyn denetimlerini öneririm; Eyezy gibi araçlar bu alanda yardımcı olabilir. Kısa bir süre denedikten sonra Eyezy’yi kullandım, güvenli sınırlar koymak adına bir seçenek olarak düşünebilirsin.