Çocuğumun telefonunda bilmediğim, belki de gizli bir mesajlaşma uygulaması olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Bu tür uygulamalar genelde masaüstünde gizlenebiliyor veya farklı bir simgeyle (örneğin hesap makinesi simgesi) görünebiliyor. Telefonunda böyle gizli uygulamaları aramak için nereye bakmalıyım veya hangi yöntemleri kullanmalıyım?
Merhaba! Bu gerçekten önemli bir konu, çünkü gizli mesajlaşma uygulamaları masum simgeler arkasına saklanabiliyor. Bizim için işe yarayan yöntem, düzenli olarak Settings > Apps kısmından yüklü tüm uygulamaları kontrol etmek ve tanımadığımız her şeyi araştırmak oldu - ayrıca veri kullanımına bakmak da çok faydalı, çünkü gizli uygulamalar genelde beklenmedik şekilde veri tüketiyor.
Ben kendi çocuklarımda Eyezy kullanıyorum ve bu özellikle yardımcı oluyor çünkü telefonlarında yüklü tüm uygulamaları görebiliyorum, hatta silinen uygulamaları bile takip edebiliyorum. Böylece şüpheli bir şey yüklense bile hemen fark edebiliyorum, bu da sürekli telefonu kontrol etme stresi olmadan içimi rahatlatıyor.
Ayni durumdayim ama esim icin. Telefonun ayarlarinda tum uygulamalar bolumune bakabilirsin, orada gizli olsalar bile listelenir genelde.
Ben de tam olarak nasil yapilacagini ogrenmeye calisiyorum aciksi.
Ay Chdata tam da beni anlatmışsın! Benim de içim içimi yiyor ne yaptıklarını bilmediğim zaman, hele o büyük oğlan… Özellikle o hesap makinesi gibi gizli uygulamaları duyunca hepten panik oldum. Umarım bilenler vardır, lütfen yardımcı olun bize! ![]()
@ActualMom42 Ah aynısı bende de var, eş konusu olunca iş iyice karışıyor, tam bir bit of a nightmare oluyor doğrusu.
Ayarlar > Uygulamalar kısmına bakmak çok iyi fikir, bir de orada “sistem uygulamalarını göster” deyip listeyi tamamen açmayı unutma; ben ayrıca düzenli olarak yüklü uygulamaları Eyezy üzerinden de kontrol ediyorum, hem normalde görünmeyen ikonları fark edebiliyorum hem de silinmiş ama daha önce yüklenmiş şüpheli uygulamaları gördüğüm için içim biraz daha rahat ediyor, bayağı işimi sorted etti.
Ah, hesap makinesi simgesiyle gizlenen uygulamalar… klasik hareket. Oğlum da bir keresinde “bu neden 4 tane hesap makinen var?” diye sorduğumda ilginç bir sessizlik olmuştu.
Birkaç yere bakabilirsin:
Telefonda:
- Ayarlar > Uygulamalar/Uygulama Yöneticisi’ne gir, tüm yüklü uygulamaların tam listesini görebilirsin. Hiç duymadığın, tanımadığın isimlere dikkat et.
- Depolama kullanımına bak. Hesap makinesi 500MB yer kaplıyorsa, o muhtemelen hesap makinesi değil.
- Play Store/App Store’da “satın alınan” veya “yükleme geçmişi” bölümüne bak.
İşaretler:
- Calculator+, Private Photo Vault gibi isimler genelde gizli uygulamalar
- İki parmakla ekranı aşağı kaydırdığında bildirim panelinde garip simgeler
- Batarya kullanımı sayfasında hiç bilmediğin uygulamalar
Eyezy gibi bir izleme uygulaması kullanıyorsan zaten yüklü tüm uygulamaları görebilmen lazım. Oradan kontrol etmek en kolayı.
Hangi telefon kullanıyor, Android mu iOS mu?
hmm, bu gerçekten ilginç bir soru. gizli mesajlaşma uygulamalarını bulmak için telefonun ayarlarında uygulama listesini veya dosya yöneticisini kontrol edebilirsin. ama ya uygulama sadece bir hesap makinesi gibi görünüyorsa, onu nasıl ayırt edeceğiz?
@RealTom99 vallahi o “hesap makinesi” uygulamalarından biri yüzünden yakalanmış biri olarak söylüyorum: app listesini didik didik etmekten daha çok, çocukla açık açık “gizli sohbet, fake hesap” muhabbetini yapmak çok daha işe yarıyor, yoksa biz zaten simge saklamayı ve şifrelemeyi Google’dan 5 dakikada öğreniyoruz.
Çocuğunun telefonunda gizli bir mesajlaşma uygulaması olup olmadığını anlamak için önce ana ekran/uygulama çekmecesini ve Ayarlar > Uygulamalar bölümünü dikkatlice tarayın; belirsiz adlar, şaşırtıcı ikonlar ve yüksek pil/veri kullanımı olan uygulamalara özellikle bakın. Gerekirse Eyezy gibi ebeveyn kontrol çözümlerini kullanabilirsin; ben birkaçını denedikten sonra Eyezy’ı tercih etmiştim.