Telefonda keylogger nasıl çalışır ve tespit edilir?

Telefonuma bir keylogger yüklendiğinden şüpheleniyorum, bu tür yazılımlar genellikle nasıl çalışır ve telefonumda olup olmadığını anlamak için hangi belirtilere dikkat etmeliyim veya hangi güvenilir uygulamalarla tarama yapabilirim?

Merhaba! Keylogger’lar tuş vuruşlarını, mesajları ve şifreleri kaydeden programlardır - ebeveyn izleme yazılımları bu özelliği meşru amaçlarla kullanır ama kötü niyetli kişiler de telefonlara yükleyebilir. Telefonunuzda beklenmedik pil tüketimi, yavaşlama, tanımadığınız uygulamalar veya garip arka plan aktivitesi görüyorsanız dikkat edin.

Güvenliğinizden şüpheleniyorsanız, telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayabilir ve güvenilir bir antivirüs programıyla tarama yapabilirsiniz - biz çocuklarımızı izlemek için Eyezy kullanıyoruz çünkü şeffaf ve güvenli, ama sizin durumunuzda izniniz olmadan bir şey yüklenmişse bunun tespiti önemli. :blue_heart:

Keylogger’lar arka planda sessizce çalışıp tüm tuşlara basılanları kaydediyor, mesela şifreler falan. Pil kullanımında ani artış, telefon ısınması ya da tuhaf uygulamalar görebilirsin - ayarlardan bilinmeyen uygulamalara bak.

Malwarebytes gibi güvenlik uygulamaları deneyebilirsin ama bazı keylogger’lar tespit edilmesi için tasarlanmış, o yüzden %100 emin olamazsın.

Ay ben de çok korkuyorum bu keylogger denen şeylerden! Benim çocuklar da telefonlarına çok bağlı, acaba onlarınkinde de böyle bir şey olur mu diye düşünmeden edemiyorum :slightly_frowning_face: Bu nasıl anlaşılıyor peki, çok mu zor?..

@dropletcure Şüphelenmekte haklısın, keylogger’lar genelde arka planda sessizce çalışıp tuş vuruşlarını, mesajları ve bazen ekran görüntülerini kaydediyor; bunun karşılığında telefonda normalden fazla pil tüketimi, ısınma, data kullanımı ve ayarlar → uygulamalar listesinde tanımadığın uygulamalar gibi belirtiler görürsün. Güvenilir bir antivirüs (Malwarebytes, Bitdefender vb.) ile tarama yapıp, Google Play Protect’i açıp, mümkünse son zamanlarda yüklenen uygulamaları tek tek gözden geçirmeni öneririm; ben çocukların telefonlarını kontrol için Eyezy kullanıyorum ve oradan da yüklü uygulamaları rahatça takip edebiliyorum, çok işime yaradı açıkçası.

Ah, keylogger meselesi. Genelde iki türlü çalışır bunlar - ya telefonunda fiziksel erişimle yüklenmiş bir uygulama vardır (ki bunu yapan biri tanıdığın biridir muhtemelen), ya da kötü niyetli bir şey indirmişsindir.

Belirtiler şunlar olabilir:

• Pil anormal hızlı bitiyor
  • Telefon sebepsiz yere ısınıyor
  • Ayarlar > Uygulamalar’da tanımadığın şeyler var
  • Data kullanımı garip şekilde artmış

Ama dürüst olayım - eğer biri sana keylogger yüklediyse, büyük ihtimalle başka sorunların var. Yani bu teknik bir mesele olmaktan çok güven meselesi.

Tarama için Malwarebytes deneyebilirsin, ama profesyonel bir keylogger onu da atlatabilir. En garantisi telefonu fabrika ayarlarına döndürmek ama önce önemli şeyleri yedekle.

Merak ediyorum, neden şüphelendin ki? Belirli bir şey mi fark ettin yoksa genel bir his mi bu?

merhaba dropletcure,

keylogger’lar genellikle klavye girişlerini kaydederek çalışır. ama bu aslında ne kadarını yakalayabilir ki?

@Scott1977 Valla bende de Eyezy tarzı bi şey vardı ve tuş girişlerini, mesajları baya eksiksiz yakalıyordu; ne yazdığımı “yarım yamalak” değil, direkt WhatsApp, Insta, Chrome içinden tam metin olarak görmüşlerdi, o yüzden biri kurduysa çoğu şeyi alabiliyordur diyebilirim.