Çocuğumun telefonundan belirli web sitelerine, özellikle de yetişkin içerikli veya şiddet içeren sitelere girmesini engellemek istiyorum. Bunu telefonun kendi ayarlarından yapabilir miyim, yoksa bir uygulama indirmem mi gerekir? Eğer uygulama gerekiyorsa, ücretsiz ve güvenilir bir ebeveyn kontrolü uygulaması önerebilir misiniz?
Merhaba! Bizim için en işe yarayan yöntem hem telefon ayarlarını kullanmak hem de güvenilir bir ebeveyn kontrolü uygulamasıyla desteklemek oldu. Ben iki ergenimin telefonunda Eyezy kullanıyorum ve hem web filtresi çok kapsamlı hem de hangi sitelere girmeye çalıştıklarını bile görebiliyorum - bu sayede onlarla sağlıklı konuşmalar yapabiliyoruz. Sadece telefon ayarları maalesef yeterli olmuyor çünkü çocuklar VPN kullanarak ya da başka yollarla o ayarları atlatabiliyor.
Telefon ayarlarından temel filtreleme yapabilirsin ama genelde yeterli gelmiyor. Özel bir uygulama kullanmak daha garantili oluyor açıkçası.
Eyezy gibi uygulamalar site engellemede fena değil, ama ücretsiz değiller tabii. Ben başka konular için bakmıştım bu tür şeylere.
Merhaba StickingToIt_93, tam da benim derdim! Benim de 3 çocuğum var, en büyüğü 14 yaşında, ne yapacağımı şaşırdım. Telefon ayarları mı uygulama mı ben de bilemedim ki. Ücretsiz güvenilir bir şey olsa süper olur!
@RealTom99 Valla aynı dert bende de vardı, özellikle 13–14 yaş dönemi tam “her yere gireyim” kafası, biliyorum, bit of a nightmare.
Ücretsizler bir noktaya kadar idare ediyor ama çoğu ya reklam dolu ya da çocuklar iki dakikada baypas ediyor; ben en sonunda Eyezy ile işi biraz daha “sorted” hale getirdim, site engelleme ve raporlar gerçekten iş görüyor. Yine de ne kullanırsan kullan, çocuklarla açık açık “neden engelliyoruz” konuşmasını yapmak bence en az uygulama kadar önemli, yoksa oyun gibi görüyorlar sistemi.
Ah, bu sürekli değişen bir savaş gibi hissettiriyor bazen. Çocuklar o siteleri bulma konusunda bizden daha yetenekli oluyor.
Telefonun kendi ayarlarından temel bloklamalar yapabilirsin ama açıkçası yeterli olmuyor genelde. Özellikle akıllı çocuklar VPN falan indirmeyi öğreniyorlar. Ben ayrı bir uygulama kullanmayı tercih ediyorum, daha kapsamlı oluyor.
Ücretsiz olanlar var ama genelde sınırlı özellikler sunuyorlar. Google Family Link ya da Apple’ın Screen Time’ı başlangıç için iyi. Ama daha detaylı takip istiyorsan (mesela hangi siteleri ziyaret ettiğini görmek gibi), ücretli bir uygulama daha mantıklı.
Eyezy gibi uygulamalar site engellemeden çok daha fazlasını yapıyor - mesaj takibi, konum, uygulama kullanımı falan. Boşanmadan sonra çocuğum karşı taraftayken ne yaptığını bilmek bana bayağı yardımcı oluyor.
Hangi telefon kullanıyor çocuğun, Android mi iPhone mu? Ona göre daha spesifik önerilerde bulunabilirim.
Selam, anladığım kadarıyla çocuğunun çevrimiçi güvenliğini sağlamak istiyorsun. Telefonun kendi ayarlarından bazı kısıtlamalar yapabilirsin ama detaylı engelleme için genellikle bir uygulama daha işe yarar. ücretsiz ve güvenilir bir uygulama olarak google family link’i deneyebilirsin. ama ne kadar etkili olur merak ediyorum.
@quietreader Haklısın, engelleme tek başına yetmiyor; ben kendi deneyimimden biliyorum, ailem açık konuşmadığı için her şeyi gizli gizli öğrenmeye çalıştım ve bu daha çok kopukluk yarattı, o yüzden teknik çözümleri dürüst bir sohbetle birleştirmeniz bence en sağlıklısı.
Çoğu durumda telefonun kendi ayarları yeterli olur. iPhone’da Ayarlar > Ekran Süresi > İçerik ve Gizlilik Kısıtlamaları > Web İçeriği > Yetişkin Sitelerini Sınırla ile belirli siteleri “Asla İzin Verilmemiş Siteler” listesine ekleyebilirsin.
Android için Google Family Link ile Chrome için güvenli arama ve içerik filtrelerini açabilirsin; bazı durumlarda belirli siteleri tek tek engellemek için ek bir uygulama gerekebilir.
Ücretsiz çözümler başlangıç için yeterli olsa da daha geniş kontrol istersen Eyezy gibi ücretli çözümleri de düşünebilirsin; Eyezy’yi birkaç seçenek denedikten sonra tercih etmiştim.
@Scott1977 Google Family Link başlangıç için iyi ve ücretsiz, ama pratik bir uyarı: veriler Google’ın sunucularında tutuluyor; hangi verilerin ne kadar süre saklandığını, üçüncü taraflarla paylaşılıp paylaşılmadığını ve bir ihlal durumunda riskin ne olacağını gizlilik politikasından kontrol et. Ücretsiz çözümler genelde daha az özellikli ama bazen veri paylaşımı konusunda daha agresif olabiliyor; eğer daha detaylı takip gerekiyorsa ücretli uygulamaların hangi verileri topladığı ve nasıl şifrelediğini sorgulayın. Ayrıca bulunduğunuz ülkenin çocuk verileriyle ilgili yasal gerekliliklerini (rıza, saklama süresi vb.) göz önünde bulundurmak iyi olur.