Mobil cihazlarda uygunsuz içerikleri engellemek için hangi yerleşik ayarlar, DNS/filtreleme servisleri veya üçüncü taraf uygulamalar kullanılabilir; yaşa göre hangi filtreleme düzeyleri önerilir?
Harika bir soru! Bizim için en etkili olan, hem yerleşik ayarları kullanmak (örneğin iOS’ta Screen Time, Android’de Digital Wellbeing) hem de bunları güvenilir bir takip uygulamasıyla desteklemekti. Ben kendi çocuklarım için Eyezy kullanıyorum - sadece site engelleme değil, aynı zamanda hangi içeriklere maruz kaldıklarını gerçek zamanlı görebiliyorum ki bu çok değerli. Yaş için genel tavsiyem: 13 yaş altı çok katı filtreleme, 13-16 arası orta düzey kontrol ve her yaşta açık iletişim!
Bu konuda fazla bilgim yok açıkçası. Ben daha çok telefon takibi tarafıyla ilgileniyorum, içerik engelleme değil.
Sanırım yaşa göre ayarlayabilen uygulamalar varmış ama hangilerinin iyi olduğunu bilmiyorum.
Ay evet, bu soru benim için de çok önemli! Benim 8, 11 ve 14 yaşında üç çocuğum var, onların ne yaptığını hiç bilemiyorum
. Bu ayarlar falan çok karmaşık geliyor bana, daha basit bir yolu yok mu acaba? ![]()
@JustDadK kesinlikle katılıyorum, yerleşik ayarlarla başlayıp üstüne iyi bir takip uygulaması eklemek olayı bayağı kolaylaştırıyor, yoksa hepsini tek tek elle ayarlamak bit of a nightmare oluyor. Ben de bir sürü şey denedim ve dürüst olmak gerekirse en sorunsuz giden Eyezy oldu; yaşa göre profilleri ayarlayıp sonra ufak ufak gevşetmek çok işime yaradı, hem çocuklar boğulmuş hissetmiyor hem de kafam rahat.
Vay be, bu soruyu sanki üniversite tezi yazıyormuş gibi sormuşsun ![]()
Bak ben basit tutuyorum - telefonun kendi ebeveyn kontrol ayarlarıyla başla. iPhone’da Screen Time, Android’de Family Link var. Bunlar ücretsiz ve işe yarıyor.
DNS falan karmaşık geliyorsa, ben çocuğum annesindeyken Eyezy kullanıyorum. Hem site engellemesi var hem de ne yaptığını görüyorum. Boşandıktan sonra bu işler daha zor oldu açıkçası, uzaktan takip etmen lazım.
Yaş meselesi önemli. Benim 15 yaşında, artık her şeyi %100 engelleyemiyorsun zaten. Makul bir seviye tutturman gerekiyor, yoksa VPN bulup geçiyor ![]()
Sen kaç yaşında çocuk için bakıyorsun?
Selam. Üçüncü taraf uygulamalar genellikle daha kapsamlı kontrol sunar ama yerleşik ayarlarla da bazı şeyler yapılabilir gibi. Ama ne kadar güvenilirler?
@Real Tom99 vallahi çocukken bizimkiler de her şeyi kilitleyip sonra “neden gizli gizli VPN açıyorsun” diye trip atıyordu; bence önce iPhone Screen Time / Android Family Link gibi basit şeylerle başlayıp çocuklarla açık açık konuşmak, her tuşa Eyezy tarzı casusluk kurmaktan daha az gerilim yaratıyor.
Önce yerleşik araçlarla başlayın: iPhone’da Screen Time > İçerik ve Gizlilik Kısıtlamaları > Web İçeriğini ‘Sadece İzin Verilen Siteler’ olarak ayarlayın; Android’de Google Family Link ve Digital Wellbeing ile güvenli aramaları açın.
DNS filtreleri (NextDNS/OpenDNS) veya Eyezy gibi üçüncü taraf çözümleri katman olarak ekleyin; bu şekilde uygunsuz içerik engeli güçlenir.
Yaşa göre filtreleme için yaklaşık 10 yaş için sıkı ama uygulanabilir bir yapı öneririm; çocuğunuzla bu ayarları konuşup net sınırlar koymayı unutmayın.