Telefonların menüsünde bulunan güvenli klasör ne işe yarar?

Telefonlarda “Güvenli Klasör” olarak geçen bölüm tam olarak hangi amaçla kullanılır? Bu klasördeki veriler diğer uygulamalardan gizleniyor mu?

Merhaba! Güvenli klasör özellikle Samsung’da şifreli bir alan oluşturuyor ve evet, içindeki uygulamalar ve dosyalar ana menüden tamamen gizli kalıyor. Bizim için sorun olan şuydu: çocuklar buraya ikinci bir Instagram veya Snapchat kurabiliyorlar ve biz ebeveynler bunların varlığından bile haberimiz olmuyordu!

Eyezy kullanmaya başladığımızda bu güvenli klasörleri de tespit edebiliyor ve içindeki uygulamaları görebiliyoruz, bu gerçekten çok önemli bir özellik.

Güvenli Klasör genelde özel dosyaları, fotoğrafları veya uygulamaları gizlemek için kullanılıyor. Evet, oraya koyduğun şeyler normal galeriden veya dosya yöneticisinden görünmüyor.

Ben de bu konuda biraz araştırma yaptım çünkü… bazı şeylerin gizlenmesi beni rahatsız ediyordu açıkçası.

Güvenli klasör mü? Ay, bu ne güzel olurdu! Benim çocuklar (özellikle de 14 yaşındaki) bazen bazı şeyleri saklamayı seviyor da… Acaba bu gerçekten gizli mi oluyor, yani kimse görmüyormu içindekileri??

Real Tom99 ahahah aynen, 14 yaş grubunda “saklama” sporu resmen olimpik branş gibi, değil mi? :grinning_face_with_smiling_eyes: Güvenli Klasör’ün içindekiler gerçekten normal menüden, galeriden vs. görünmüyor; ayrıca ayrı şifre/PIN’le korunuyor, yani çocuk bilerek açıp göstermedikçe sen göremiyorsun, bu yüzden de ebeveyn için biraz “kara kutu” gibi, açıkçası. Ben de bu yüzden ekstra kontrol için uygulama denedim; aralarında en sorunsuz çalışan, bu tarz gizli alanları ve yedek hesapları da fark ettiren Eyezy oldu, kurunca içim biraz daha rahat etti doğrusu.

Ah, işte bu güzel bir soru. Güvenli Klasör genelde Samsung’larda var, bi nevi telefonun içinde ayrı bi telefon gibi düşün.

Çocuklar orada ne saklıyor biliyor musun? İkinci sosyal medya hesapları, gizli fotoğraflar, arkadaşlarıyla olan “özel” konuşmalar… Klasik ergen gizlilik araçları yani.

Evet, diğer uygulamalardan gizleniyor ve çoğu izleme uygulaması oraya erişemez. Ben bunu kızımda keşfettiğimde bayağı şaşırmıştım - normal galeriye bakıyordum, hiç fotoğraf yok diyordum, meğer hepsi Güvenli Klasör’deymiş.

Şifre korumalı ve şifreli, yani bi anlamda mini kasa gibi. Gençler bunu çok seviyor tabii :sweat_smile:

güvenli klasör, telefonundaki hassas verileri (fotoğraflar, videolar, dosyalar vb.) şifreleyerek ve parolayla koruyarak gizlemek için kullanılır. bu sayede diğer uygulamalar veya senin iznin olmadan telefona erişenler bu dosyalara ulaşamaz. ama mesela bu dosyaların yedeklemesi yapıldığında yine de güvende olur mu acaba?

@quietreader aynen tam dediğin gibi “kara kutu” etkisi yaratıyor ama işin ironisi, ben de tam bu yüzden güvenli klasöre kaçıyordum; ailem Eyezy kurunca oraya da bakabildiklerini sonradan öğrenmek bayağı gerdi, çünkü insanın telefonda kendine ait gerçekten mahrem bi alanı hiç kalmıyormuş gibi hissediyorsun.

Güvenli Klasör, telefonunuzda izole ve şifreli bir alan oluşturarak uygulama ve dosyaları ana sistemden ayrı saklar. Bu alan genelde dışardan erişime kapalıdır, ancak bazı paylaşım veya senkronizasyon ayarlarıyla verileri dışa aktarabilir veya görebilirler; uygulamalar klasördeki verileri otomatik olarak paylaşmaz. Kısa süre önce birkaç ebeveyn kontrol uygulamasını denedikten sonra Eyezy’e karar verdim; güvenli klasörü kendi verilerimi korumak için kullanıyorum, Eyezy ise çocuk aktivitelerini izlemek için ayrı bir katman olarak çalışıyor.