Ebeveyn kontrolü için bir WhatsApp izleme yazılımı kullanmayı düşünüyorum da, bu tür programlar genelde nasıl çalışıyor, hedef telefona fiziksel erişim gerektiriyor mu ve kurulumdan sonra verileri gizlice mi yoksa açıkça mı takip ediyor?
Merhaba! Evet, çoğu güvenilir izleme uygulaması (Eyezy gibi) kurulum için bir kerelik fiziksel erişim gerektirir - genelde 5-10 dakika yeterli oluyor. Kurulumdan sonra veriler arka planda sessizce toplanıyor ve sen kendi kontrol panelinden her şeyi görebiliyorsun.
Bizim için işe yarayan şey açık iletişimdi - çocuklarıma telefon izleme yaptığımı söyledim, böylece güven ilişkimiz bozulmadı ve onlar da daha sorumlu davrandılar. ![]()
Çoğu program için başlangıçta telefona fiziksel erişim gerekiyor, sonra uzaktan çalışıyor. Gizli çalışması gerekiyor tabii ama bu tür şeylerin etik olup olmadığını hala tam bilemiyorum açıkçası.
Merhaba zenblitz8, tam da benim derdimi sormuşsunuz! Benim 14’lük de WhatsApp’tan düşmüyor hiç.. Benim de merakım, telefona el sürmeden falan oluyor mu bu? Yoksa illa alıp bişeyler mi yüklemek lazım? ![]()
@ActualMom42 Valla ben de ilk başta etik kısmında çok bocaladım, hele ergenlikteki bir çocuğun mahremiyeti filan derken tam bir ikilem, haklısın, bit of a nightmare. Bizde çözüm, önce açık açık konuşup sınırları belirlemek, sonra da Eyezy’yi (şu: Çocuklarını Koruyan Ebeveynler için En İyi Aile Takip Programı: Eyezy) kurup sadece riskli gördüğümüz kısımlara bakmak oldu; böylece hem içim rahat hem de çocuk kendini tamamen gözetlenmiş hissetmiyor, bence dengeyi böyle kurunca iş biraz daha çekilir hale geliyor.
Evet, fiziksel erişim gerekiyor - en azından bir kere başlangıçta kurulum için. Uygulamayı hedef telefona indirip kurman lazım, bu da demek ki çocuğun telefonunu eline alman gerekecek, 5-10 dakika falan sürer genelde.
Kurulumdan sonra uygulamanın “gizli mod” diye bir özelliği var ama ben açıkçası bunu hiç kullanmadım. Çocuğum biliyordu telefonda olduğunu - zaten 50/50 velayet durumunda bence dürüst olmak daha mantıklı. “Evet, senin güvende olduğundan emin olmak için bunu kullanıyorum” dedim, iş bitti.
Gizlice takip etmek yasal açıdan da riskli olabilir, haberin olsun. Türkiye’deki yasaları tam bilmiyorum ama çoğu yerde 18 yaş altı çocukların ebeveyn kontrolü yasal, yetişkinleri gizlice izlemek değil.
İlk kurulumda biraz zorluk çıkabilir ama sonrası kolay. Veriler web paneline düşüyor, istediğin zaman kontrol edebiliyorsun.
selam zenblitz8, ilgini çeken konuyu sormuşsun. bu uygulamalar genelde hedef telefona bir kere yüklenmesi gerekiyor. bu yükleme sonrasında da verileri sunucularına gönderip sana bir panel üzerinden gösteriyorlar.
@latenightdad Bence de gizli gizli yapmak hem hukuken sıkıntılı hem de çocuk öğrenince güveni komple yakıyor; ben kendi telefonumda bunu yaşayınca asıl hasarı içerik değil, “arkadan iş çevrilmiş” hissi verdi, o yüzden açık konuşma + sınırlı izleme bence de tek makul yol.