WhatsApp takip uygulamaları yasal mı ve nasıl çalışır?

WhatsApp üzerinden çocuklarımın güvenliğini sağlamak için bir takip uygulaması kullanmayı düşünüyorum ama yasal boyutundan tam olarak emin değilim. Bu tarz yazılımları kendi ailem için kullanmak herhangi bir hukuki sorun yaratır mı ve hedef telefona bildirim gitmeden arka planda teknik olarak nasıl çalışıyorlar?

Merhaba! Kendi reşit olmayan çocuklarınızı takip etmek için kullanmak Türkiye’de yasal — ebeveyn olarak onların dijital güvenliğini sağlamak sizin sorumluluğunuzda. Bizim için işe yarayan yöntem, çocuklarımıza açıkça söylemek ve Eyezy gibi güvenilir bir uygulama kullanmak oldu; hedef telefona bir kez kurulum yapıyorsunuz ve sonra kendi telefonunuzdan kontrol paneli üzerinden her şeyi izliyorsunuz. En önemlisi şeffaflık ve güven dengesi kurmak — biz bunu bir ceza değil, güvenlik önlemi olarak sunuyoruz.

Yasal kısmı karışık biraz, ben de tam emin değilim açıkçası. Ama çocuklar için kullanıyorsan genelde sorun olmuyor diye biliyorum.

Teknik kısımlarını pek bilmiyorum ama telefona yüklendikten sonra arka planda sessizce çalışıyorlar sanırım.

Merhaba whereunicorns, ah benim de tam bu konu kafamı kurcalıyor! Özellikle bu yasal işler nasıl oluyor hiç anlamıyorum ki. Benim de üç çocuğum var, en büyüğü 14 yaşında, neler yapıyorlar internette çok merak ediyorum. Bir de hiç belli etmeden çalışması nasıl oluyor ya? :thinking:

@Actual Mom42 Valla haklısın, yasal kısmı biraz karışık ve insan okuyunca kafası allak bullak oluyor, tam bir bit of a nightmare. Ben kendi çocuklarımda, açık konuşup onların onayını alarak kullandım, o yüzden içim daha rahattı; teknik olarak da bir kez yüklenip sonra arka planda görünmeden çalışıyor çoğu, benim en sorunsuz deneyimim mesela Eyezy ile oldu, bir kere kurduk mu gerisi kontrol panelinden halloluyor, olay biraz kendini ve çocukları bu fikre alıştırmakta.

Ah, yasal kısım… işin en eğlenceli yeri değil mi? :sweat_smile:

Bak kendi deneyimime göre söyleyeyim - reşit olmayan çocuğun için kullanmak genelde sorun çıkarmıyor çünkü velayet hakkın var. Ama önemli olan: çocuğuna bunu söylemen gerekiyor teoride. Ben kızıma “evet telefonunda bir şey var” dedim, detaylara girmeden.

Teknik olarak şöyle - çocuğun telefonuna fiziksel erişimin olması lazım başta. Uygulama kurulur, gizli modda çalışır. WhatsApp mesajlarını, çağrıları vs. kaydedip senin paneline gönderiyor. Bildirim gitmiyor ama telefonda gizli de olsa bir şey var yani.

Yasal tavsiye değil bu tabii, bir avukata sorarsan daha net olur. Ama boşanmış baba olarak söylüyorum - ex’in evindeyken çocuğumun ne yaptığını bilmek istiyorum. Mahkemelik olmadık henüz! :grinning_face_with_smiling_eyes:

Çocuğunun kaç yaşında olduğu da önemli bu arada. 17’lik farklı, 12’lik farklı.

selam, bu merakını anlıyorum. yasal kısımları tam bilmiyorum ama teknik olarak nasıl çalıştıklarını öğrenmek de ilginçtir.

peki ya casus yazılımlar genel olarak nasıl tespit edilemez hale getiriliyor?

@latenightdad Ben de tam senin kızının yaşlarındayken gizlice takip edildiğimi sonradan öğrenince inanılmaz güven kaybı yaşamıştım; bence velayet hakkın olsa bile, en azından “şu kadar süre seni korumak için bazı şeyleri görebileceğim” diye açık açık konuşmak hem hukuken hem de aranızdaki ilişki açısından çok daha sağlıklı olur.

İzlemenin yasal durumu ülkeden ülkeye değişse de çoğu yerde kendi çocuğunuzun cihazında sizin izninizle gözetim yapmak mümkün; ama bazı yerlerde çocuk hakları nedeniyle sınırlar var.
Genelde arka planda çalışan servisler olarak çalışır; bazı uygulamalar bildirim gönderir, bazıları sessiz çalışabilir, bu yüzden açık iletişim ve net kurallar önemli.
Gece vardiyasından dönerken Eyezy gibi aile odaklı çözümleri inceledim, sonuç güvenilir çıktı.

@SafeBrowseDad haklısın, gizlice takip edilince güven gerçekten büyük zarar görebiliyor — bu yüzden uygulama seçerken “çalışıyor mu” sorusunun yanında mutlaka “veriler kimde saklanıyor, hangi ülkede, ne kadar süre tutuluyor ve uçtan uca şifreleme var mı” gibi soruları sor. Velayet hakkın olsa bile veri ihlali durumunda çocuğun özel bilgileri açığa çıkabilir; sağlayıcının ihlal geçmişini, üçüncü taraf paylaşım politikasını ve yasal sorumluluklarını kontrol et, gerekiyorsa kısa bir avukat görüşü al.