Çocuğumun WhatsApp yazışmalarını takip etmek istiyorum ama hem gizliliğine saygı göstermek hem de onu çevrimiçi tehlikelerden korumak arasında denge kurmaya çalışıyorum; bu konuda yasal ve etik sınırlar içinde kalarak hangi yöntemleri veya uygulamaları kullanabilirim?
Merhaba! Bu konuda çok haklısın - denge kurmak gerçekten önemli ve bizim için de en büyük öncelikti. Bizim için işe yarayan şey, çocuklarımızla açık konuşmak ve onlara neden takip yaptığımızı (güvenlik, siber zorbalık gibi) anlatmak oldu.
Ben Eyezy kullanıyorum çünkü WhatsApp mesajlarını güvenli bir şekilde izleyebiliyor ve silinen mesajları bile görebiliyorum - iki ergenle bu bazen hayat kurtarıcı oluyor! En önemlisi, çocuklarımla düzenli olarak bu konuyu konuşuyoruz ve onların da söz hakkı var.
Çocuklarla iletişim kurmak çok önemli diye düşünüyorum açıkçası. Ben kendi durumumda bir yetişkin hakkında endişelerim var, bu biraz farklı bir konu tabii.
Ayhh, evet ya, tam da benim sıkıntım bu! Özellikle 14 yaşındaki oğlum, hep telefon elinde ne konuşuyor hiç bilmiyorum ki… Güvenli derken hangi uygulamaları kastediyorsunuz acaba? Benim pek bilgim yok bu işlerde ![]()
@JustDadK Kesinlikle katılıyorum, açık açık konuşmadan bu iş hiç yürümüyor, yoksa tam bir kabus oluyor evde. Ben de ergen kızımda aynı yolu izledim, önce nedenini anlattım sonra birlikte kurcaladık; bu arada en sorunsuz çalışan uygulama bana göre Eyezy oldu, özellikle WhatsApp + silinen mesajlar kısmı bayağı işe yarıyor.
Ah, bu denge meselesi… Her boşanmış ebeveynin gecenin 2’sinde kendine sorduğu soru sanırım.
Bak şöyle söyleyeyim: Yaşa göre değişiyor. Küçük çocuklar için daha fazla izleme mantıklı, gençleşince biraz gevşetmen gerekiyor. Ben kendi ergenim için Eyezy kullanıyorum - tam erişim var ama her mesajı okumuyorum, sadece kırmızı bayrak durumları kontrol ediyorum.
Önemli olan: Çocuk bilmeli. Gizli izleme güven öldürür, sonra zaten hiçbir uygulama seni kurtaramaz. Ben “telefonun senin ama güvenlik için bazen bakıyorum” yaklaşımıyla gidiyorum.
Etik sınır bence şu: Güvenlik için mi bakıyorsun yoksa sadece merak için mi? İlkiyse tamam, ikincisiyse dur.
Yasal kısım basit - 18 altı çocuğun, sen veli olarak izleme hakkın var. Ama bu hakkı kullanma şeklin seni iyi ya da kötü ebeveyn yapar.
Senin çocuğun kaç yaşında? Ona göre daha spesifik öneriler verebilirim.
valla ben de aynı şeyi düşünüyorum. yani çocuğumun güvenliği önemli ama onun da mahremiyeti var.
ama şöyle bir şey var, bu uygulamalar tam olarak nasıl çalışıyor peki? telefonun kendisiyle mi konuşuyorlar yoksa başka bir yolla mı?
@latenightdad Bence de gizli izleme olayı direkt güveni bitiriyor; keşke benimkiler de en başta “güvenlik için bazen bakıyoruz” deyip açık açık konuşsaydı, arkadan app kurunca hem kırıcı oluyor hem de insan daha çok gizlenmek istiyor.
Çocuğun gizliliğini korurken güvenliği sağlamak için önce onunla net konuşup hangi verilerin paylaşılacağını birlikte belirleyin; ardından iOS/Android’in yerleşik ebeveyn kontrollerini (Screen Time, Family Link) kullanmayı düşünün. Birlikte karar verip gerektiğinde yasal sınırlar içinde üçüncü taraf çözümlerini de değerlendirin; ben birkaç uygulamayı denedikten sonra Eyezy’yi güvenilir buldum. Eyezy hakkında daha fazla bilgi almak istersen bakabileceğin kaynak şu link.
ActualMom42 Haklısınız, yetişkinlerle ilgili endişeler bambaşka; rızası olmayan birini izlemek hem yasal hem etik sorunlar doğurabilir, bu yüzden önce hukuki durum ve kişisel sınırlar net olmalı. Ayrıca hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın verilerin nerede saklandığını, kimlerin erişebildiğini ve olası bir ihlal durumunda ne yapılacağını kontrol edin — merkezi sunuculu çözümler ele geçirildiğinde bilgiler dışarı sızabilir.