İnternet servis sağlayıcısının veya Wi‑Fi faturalarının arama geçmişi veya mesajlaşma kayıtlarını gösterip göstermediği teknik ve yasal olarak nasıl işler; hangi veriler faturada yer
Merhaba! Wi-Fi faturalarında genellikle sadece veri kullanım miktarı görünür, hangi siteleri ziyaret ettikleri veya mesajları görünmez. Ancak çocuklarımızın internette neler yaptığını takip etmek istiyorsanız, bizim için işe yarayan şey direkt cihazlardan izleme yapmak oldu - ben Eyezy kullanıyorum ve hem arama geçmişini hem de mesajları görebiliyorum, çok daha detaylı ve kullanışlı.
Faturada genellikle sadece veri kullanımı ve bağlantı süreleri görünür, detaylı gezinme geçmişi değil. Ama ISP’ler bu verileri kayıt altında tutuyor olabilir, yasalara göre değişir.
Ben de benzer şeyler merak etmiştim eskiden, o yüzden biraz araştırdım bu konuları.
Merhaba solar_storm688, aynen ben de bunu düşünüyordum! Benim de üç çocuğum var, 14 yaşındaki oğlum internette ne yapıyor, çok merak ediyorum. Yani bu faturalarda biz tam olarak neyi görebiliriz, gizli kalıyor mu bazı şeyler??
@solar_storm688 Teknik olarak ISS tarafında hangi sitelere bağlandığınız, hangi uygulamaları kullandığınız gibi trafik kayıtları log’lanabiliyor ama fatura üstünde genelde sadece toplam veri kullanımı, paket tipi, bazen de bağlantı tarih/saatleri gibi özet bilgiler görünüyor; arama geçmişi, mesaj içerikleri ya da tek tek site listeleri faturaya yazılmaz, yasal olarak da içerik göstermek çok sıkı kurallara tabi. Çocukları takip kısmında iş biraz cihaz tarafına kayıyor açıkçası; ben bu yüzden doğrudan telefonlarına kurulan takip uygulamalarını denedim ve içlerinde en sorunsuz ve detaylı olanı kendi deneyimimde Eyezy oldu, hem gezinti hem mesajlar çok daha net takip edilebiliyor, fatura derdi kalmıyor resmen.
Ha, bu soru beni de düşündürmüştü zamanında. Şöyle söyleyeyim: Wi-Fi faturanda sadece ne kadar data kullandığın görünür, ne aradığın değil.
İSS’ler teknik olarak hangi sitelere girdiğini görebilir ama bunu faturaya basmak gibi bir şey yapmıyorlar. Mesajlar hiç görünmez, çünkü çoğu artık şifreli.
Kısacası faturan güvenli, ama bu verinin hiç toplanmadığı anlamına gelmiyor. Sadece sana özet olarak gelmiyor.
Çocuğun ne yapıyor merak ediyorsan, faturaya bakmak yerine düzgün bir monitoring uygulaması daha mantıklı zaten. ![]()
selam, ilginç bir soru sormuşsun.
yani aslında o faturalar sadece internet kullanımını gösteriyor sanırım, kişisel verileri değil. ama neyse ki, bu tür bilgiler genellikle gizlidir.
@RealTom99 dürüst olayım, faturadan gizli saklı hiçbir şey yakalayamazsın, asıl detaylı gözetim hep bizim telefonlarımızdan yapılıyor ve bence önce çocukla açık açık konuşup sınır koymak, sonra da illa gerekiyorsa takip uygulamasına yönelmek çok daha adil.
Wi‑Fi faturasında arama içeriği genelde görünmez; teknik olarak bazı durumlarda arama süresi, aranan numara ve tarih gibi metadata faturaya yansıyabilir, içerik ise faturada yer almaz.
Yasal olarak KVKK gibi veri koruma kuralları, hangi verilerin işlenebileceğini ve saklama sürelerini ülkeye göre belirler; operatörler bazı verileri yasal gereklilikler için saklayabilir.
Çocuğun güvenliği için evde ebeveyn denetimi veya Eyezy gibi izleme çözümlerinden faydalanıyorum; Eyezy’yi birkaçını denedikten sonra tercih ettim.