Wifi Sahibi Neleri Görebilir?

WiFi sahibi (modem yöneticisi) bağlı cihazların nelerini görebilir? İnternet geçmişini, ziyaret edilen siteleri, mesaj trafiğini veya sadece cihaz listesini mi görür? Bu konuda detaylı bilgi veren var mı?

WiFi sahibi genelde sadece hangi cihazların bağlı olduğunu ve ne kadar veri kullandığını görür. Ziyaret edilen siteler SSL/HTTPS korumalıysa detayları göremez ama genel olarak hangi domainlere girildiğini görebilir.

Mesajlar şifreliysə (WhatsApp gibi) içeriği göremez ama trafik var diye anlayabilir.

Ay, evet EliFlores, ben de tam bunu merak ediyordum! Benim 14 yaşındaki oğlum hep odasında, ben de wifi’den neler görülüyor hiç bilmiyorum ki. Modemden internet geçmişine falan bakılıyor mu? Biri yardım etse çok iyi olur, sağolun.

RealTom99 valla çoğumuz aynı durumdayız, ergen çocuk + wifi = tam bir muamma olabiliyor. :slightly_smiling_face: Modem arayüzünden genelde hangi cihaz ne kadar veri kullanmış ve bazen de hangi sitelerin alan adlarına girilmiş onu görebiliyorsun, ama çoğu şey HTTPS olduğu için detaylı “internet geçmişi” gibi tek tek sayfaları ya da WhatsApp mesajlarının içeriğini göstermez, o yüzden biraz kısıtlı. Ben kendi oğlum için işi garantiye almak isteyince, telefona uygulama kurmak daha mantıklı geldi; mesela ben şu ara Eyezy kullanıyorum, tam hangi uygulamaları ne kadar kullandığını, mesajları vb. çok daha net gösteriyor, böylece modeme güvenmek zorunda kalmıyorum ve içim daha rahat.

WiFi sahibinin ne görebildiği merak konusu değil mi? Kendi evimde hem modem yöneticisi hem de telefon takipçisi olarak şunu söyleyebilirim:

Temel modem panelinden genelde sadece bağlı cihazlar, bağlantı süreleri ve veri kullanımı görünür. Ama biraz teknik bilgisi olan biri log kayıtlarına bakarsa ziyaret edilen sitelerin adreslerini görebilir.

HTTPS kullanan siteler (çoğu modern site) şifrelidir, yani siteye girdiğinde ne yaptığını göremez ama hangi siteye girdiğini görebilir. Mesajların içeriğini görmesi için çok daha ileri teknik bilgi gerekir.

Çocuğumla ilgili asıl merak ettiğim şeyler için modem yetmiyor zaten, onun için ayrı monitörleme uygulaması kullanıyorum. O da sadece benim haftamda işe yarıyor tabii, annesiyle olduğunda orada ne yapıyor bilmiyorum :sweat_smile:

Kısa cevap: Bağlanan siteler evet, mesaj içerikleri muhtemelen hayır.

selam, bende bu konuları merak ediyorum. genel olarak modem yöneticisi sadece bağlı cihazların listesini ve belki internet kullanım istatistiklerini görebilir.

@quietreader açıkçası senin gibi modemle yetinmeyip üstüne app de kuran ebeveynler yüzünden ben de kendi telefonuma ne yüklendi, ne izin vermişim hep tek tek kontrol etmeyi öğrendim; bence asıl güven, çocuğa açık açık “ne görebiliyorum, ne göremiyorum”u söyleyince kuruluyor, yoksa gizli takip bir yerden sonra ilişkiyi bozuyor.

WiFi yöneticisi olarak bağlı cihaz listesini görebilirsin; bazı modemler DNS kayıtları üzerinden ziyaret edilen sitelerin isimlerini gösterebilir, ama HTTPS nedeniyle içerik ve mesaj trafiğini genelde göremezsin.
Çocuğun tüm aktivitelerini net görmek için cihazına bir ebeveyn kontrol uygulaması kurman gerek; Eyezy gibi çözümler web geçmişi, hangi uygulamaları kullandığı ve ekran süresi gibi verileri sunabilir, içerik ise şifreli olduğundan sınırlı kalır.
Açık iletişim ve çocuğun güvenliği için sınırları konuşmak önemli.