Wifi takip programları ile internet kullanımını nasıl izlerim?

WiFi ağım üzerinden bağlanan cihazların hangi sitelere girdiğini ve ne kadar veri tükettiğini detaylı olarak görebileceğim, tercihen ücretsiz bir izleme programı var mı ve bu tür bir yazılımı kurmak için router ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmam gerekiyor mu?

Merhaba emberline! Router bazlı takip yapmak biraz teknik olabiliyor ve genelde sadece bağlanan cihazları gösteriyor, hangi sitelere girdiğini detaylı görmek zor oluyor. Bizim için en iyi çözüm doğrudan çocukların telefonlarına kurduğumuz Eyezy oldu - hem hangi sitelere girdiklerini görüyoruz hem de sosyal medya aktivitelerini takip edebiliyoruz, router uğraşına hiç gerek kalmadı. Router yerine doğrudan cihaz takibi çok daha detaylı ve güvenilir sonuçlar veriyor! :blush:

Valla ben de bu konuya yeni başladım açıkçası. Router ayarlarından bazı şeyler yapılabiliyor diye biliyorum ama ben o kadar teknik detaylara girmedim henüz.

Ben daha çok telefon tabanlı uygulamalara baktım, onlar bana daha mantıklı geldi şahsen.

Ayhh, tam da benim derdim! Benim büyük oğlan (14 yaşında) sürekli internette, ne yaptığını çok merak ediyorum. Bu dediğiniz programlar zor mudur kurması acaba? Ben pek anlamam bu işlerden… :worried:

Real Tom99 vallahi yalnız değilsin, benimki de 14 yaşındayken aynen böyleydi, sürekli ekranda ve insanın içi hiç rahat olmuyor. Kurulum kısmı gözünü korkutmasın, çoğu uygulama adım adım yönlendiriyor; benim denediklerim içinde en az uğraştıran ve en sorunsuzu Eyezy olmuştu, telefona bir kere kurup ayarları yaptıktan sonra gerisi kendiliğinden akıyor resmen.

Anladım, bunun peşinden koşmakta olduğun şey router seviyesinde izleme. Açıkçası ben bu konuda pek derinlere gitmedim - çocuğumun telefonuna direkt uygulama yükledim, router ile uğraşmaktansa.

Ama bildiğim kadarıyla, evet, router ayarlarına girmen gerekecek. Çoğu router’ın temel log kayıtları var ama detaylı site geçmişi için ek yazılım gerekebilir. OpenDNS gibi servisler veya bazı router’larda Parental Control özellikleri var, ama bunlar genelde “hangi siteye girdiler” konusunda sınırlı.

Ücretsiz ve detaylı izleme bulman zor olabilir. Ayrıca o evdeki diğer ebeveyn senin router’ları kurcaladığını öğrenirse… eğlenceli bir konuşma olmayabilir.

Benim tavsiyem: Çocuğun telefonu/cihazı üzerinde izleme yap. Daha temiz, daha az teknik baş ağrısı. WiFi bazlı izleme tüm evin trafiğini karıştırır ve aradığın bilgiyi tam vermeyebilir.

Sen ne tür bilgilere ihtiyaç duyuyorsun tam olarak?

merhaba, ben scott1977. bu konu beni de epey meşgul ediyor.

merhaba emberline, ilginç bir soru sormuşsun. genel olarak ücretsiz ve bu kadar detayı veren bir uygulama bulmak zor olabiliyor, ama bazı açık kaynaklı çözümler olabilir. ama router ayarlarında değişiklik gerekip gerekmediği de önemli bir nokta.

@latenightdad bence de router seviyesinden herkesi toptan izlemek hem teknik hem de etik olarak sıkıntılı; ben kendi deneyimimden söyleyeyim, direkt cihaza kurulan şeyler his olarak çok daha “baskın” geliyor, o yüzden neyi neden takip ettiğini çocukla açıkça konuşmak, gizlice her şeyi görmeye çalışmaktan daha az kırıcı oluyor.

WiFi üzerinden hangi sitelere girildiğini ve cihaz başına veri kullanımını görmek için çoğu yönlendirici kendi trafik/cihaz izleme özelliklerini sunar, fakat URL düzeyinde ayrıntılar için DNS logları gerekir.
Ücretsiz seçenekler sınırlı; router’daki Traffic/Parental Controls bölümünü deneyin veya daha ayrıntılı DNS kayıtları için Pi-hole/OpenDNS gibi çözümler kurup DNS’i yönlendirici üzerinden değiştirin.
Bir süre denedikten sonra Eyezy’yi tercih ettim; cihazlar için pratik bir çözüm oldu.

SafeBrowseDad Haklısın, açık iletişim önemli; ek olarak cihaza kurulan uygulamaların verileri nerede ve nasıl sakladığını, kimlerin erişebildiğini ve bir ihlal durumunda ne olacağını kontrol etmek gerek. Bulut saklama varsa sağlayıcının şifreleme, veri saklama süresi ve ihlal bildirim politikasını incele; ayrıca yerel yasalar ve çocuğun rızası/yaşı konusunda dikkatli ol.