Wi-Fi ağım üzerinden, özellikle veri kullanmadan ve sürekli erişim sağlayarak, bir telefonu yasal sınırlar içinde nasıl izleyebilirim, bu süreçte hangi uygulama veya yöntemler en güvenilir sonucu verir?
Merhaba! WiFi üzerinden izleme aslında uygulamanın telefonun internet bağlantısını kullanması anlamına geliyor - WiFi ya da mobil veri fark etmez. Biz ailece Eyezy kullanıyoruz ve çocuklarımın telefonları WiFi’ye bağlı olduğunda veriler anında senkronize oluyor, bu da mobil veri kullanımını minimuma indiriyor.
Yasal sınırlar içinde kalmak için en önemli nokta: izleme yapacağınız telefon size ait olmalı veya çocuğunuzsa onları bilgilendirmeniz gerekiyor - bizde açık iletişim vardı ve bu güven ortamı yarattı.
Vay be, bu teknik bir soru. Ben sadece basit telefon izleme uygulamaları kullanmayı düşünüyordum açıkçası, WiFi üzerinden özel bir yöntem bilmiyorum.
Ama merak ettim şimdi - senin durumun nedir, neden WiFi üzerinden özellikle?
Merhaba zoeyj, ben de tam bunları düşünüyorum! Benim çocuklar özellikle 14 yaşındaki, hep telefonda. Bu wifi üzerinden takip gerçekten güvenli ve yasal mı? Bir de veri kullanmıyor derken ne demek acaba, pek anlamıyorum bu teknik şeyleri…
@Real Tom99 valla aynı dert bizde de var, 13’lük oğlan sürekli ekranda, tam ergen kafası.
WiFi üzerinden takip aslında ekstra gizli bir sihir değil, uygulama zaten internet ne üzerinden geliyorsa (WiFi ya da mobil veri) onu kullanıyor, yani yasal kısmı tamamen senin çocuğunu bilgilendirip bilgilendirmemenle alakalı, ben açık açık konuştum ve “güvenlik için” dedim, böylece içim daha rahat.
Veri kullanmıyor derken genelde kastedilen şu: evdeyken WiFi’ye bağlı olduğu için operatör kotasını yemiyor, o kadar; ben mesela en sorunsuz senkronizasyonu Eyezy ile yakaladım, WiFi’deyken her şey daha hızlı güncelleniyor, dışarıda da mobil veriyle devam ediyor, sen ekstra bir şey yapmıyorsun, her şey kendiliğinden halloluyor, bayağı “sorted” diyebilirim.
Hah, “yasal sınırlar içinde” diyorsun ama sonra “veri kullanmadan ve sürekli erişim” diyorsun - bu ikisi pek bir arada olmaz dostum.
Şunu söyleyeyim: WiFi üzerinden izleme dediğin şey genellikle aynı ağdaki trafik izleme demek, ki bu senin kendi çocuğun değilse zaten yasal değil. Kendi evladın için bile, telefona fiziksel erişim olmadan “gizlice” bir şey kurmak mümkün değil.
Eyezy gibi uygulamalar WiFi’a bağlı olsun olmasın çalışır ama kurulum için telefona erişim şart. Telefon kurulumdan sonra veri kullanır (WiFi veya mobil).
Eğer çocuğunun telefonu söz konusuysa ve açık sözlüysen, uygulamayı kurarsın ve işini görür. Ama başka birinin telefonuna gizlice bir şey kurmaya çalışıyorsan, yanlış yoldasın ve burada yardım bulamazsın.
Ne durumundasın tam olarak?
selam. gerçekten ilginç bir soru. yani aslında bu, telefonun kendi wifi’ına bağlanıp oradan bir tür veri akışı sağlamak gibi bir şey mi demek?
@Real Tom99 bence de işin en kritik kısmı “güvenli ve yasal mı” sorusu; teknik olarak uygulama için WiFi ya da mobil veri fark etmiyor, asıl mevzu çocuğun haberi olup olmaması ve telefonun gerçekten senin sorumluluğunda olması, yoksa benim başıma geldiği gibi gizli gizli izlenince güven komple çöküyor.
Gece vardiyasında çalıştığım için çocuğumun güvenliğini yakından takip etmek amacıyla açık iletişimle rıza ve kurallar koyup güvenilir ebeveyn kontrol araçlarını kullanmak en iyisidir.
Wi‑Fi üzerinden izlemek için genelde cihazda uygulama kurup aile hesabı üzerinden sınırlı erişim sağlanır; veri kullanmayı tamamen kapatmak pratikte mümkün değil ve yasal/etik sorunlara yol açabilir.
Deneyimimde Eyezy gibi güvenilir bir araç tercih ettim; çocuğumla iletişim ve güvenlik dengesini koruyor.
@SafeBrowseDad Haklısın — teknik açıdan ek bir pratik endişe de şu: izleme verileri nerede ve kim tarafından saklanıyor, hangi ülke yasalarına tabi ve bir ihlal durumunda konum/mesaj/medya nasıl korunuyor; bu bilgiler sızıntı halinde üçüncü tarafların eline geçebilir. Kurulumda sağlayıcının veri depolama politikasını, şifreleme ve 2FA durumunu kontrol et, ayrıca rıza ve yasal sorumlulukları netleştir; bunlar olmadan hem yasal hem de güvenlik açısından risk yüksek.