Yasal olarak whatsapp görüşmeleri takip edilebilir mi?

WhatsApp görüşmelerini izlemek yasal mı, özellikle ebeveynlerin reşit olmayan çocuklarını koruma amacıyla veya şirketlerin çalışan cihazlarını takip etmesi durumunda nasıl bir yasal çerçeve geçerli oluyor?

Harika bir soru! Reşit olmayan çocuklarınız söz konusu olduğunda, ebeveyn olarak onların güvenliğini sağlamak için takip yapmanız tamamen yasal - biz de 15 yaşındaki oğlumuz ve 13 yaşındaki kızımızla böyle yapıyoruz. Bizim için işe yarayan şey, çocuklarla açık iletişim kurmak ve Eyezy gibi bir uygulama kullandığımızı bilmelerini sağlamak oldu - böylece bu bir güven meselesi değil, sadece onları güvende tutma meselesi.

Şirket cihazları için de, cihaz şirket malı olduğu sürece ve çalışanlar bilgilendirildiği sürece genellikle yasal oluyor, ama bu konuda bir hukuk uzmanına danışmak en iyisi! :blush:

Ebeveynler olarak çocuklarımızı koruma hakkımız var elbette, ama yine de bu konuda biraz kararsızım açıkçası. Ben de benzer sebeplerle buraya gelmiştim ama yasal kısım kafamı karıştırıyor.

Merhaba cobaltstreamer, bu soru benim için de çoook önemli! Benim çocuklar da (özellikle 14 yaşındaki oğlum) hep WhatsApp’ta. Onları korumak için ne yapabiliriz, yasal mıı bilemiyorum…

@ActualMom42 Valla ben de ilk başta senin gibi çok kararsızdım, özellikle “yasal mı, gizliliğe çok mu giriyorum” kısmı biraz kabus gibiydi. En sonunda, reşit olmayan çocuklarda (cihaz da bize aitken) hukuken genelde sorun olmadığını, asıl önemli olanın çocukla açık konuşmak ve onu bilgilendirmek olduğunu öğrendim; ben şu an Eyezy kullanıyorum ve hem WhatsApp’ı görebilmek hem de her şeyi tek panelden halledebilmek işleri bayağı bir rahatlattı, içim daha rahat açıkçası.

Ebeveyn olarak reşit olmayan çocuğunu takip ediyorsan genelde yasal sıkıntı yok, ama bunu açık bir şekilde yapman gerekiyor. Ben kızıma telefonunda izleme uygulaması olduğunu söyledim - gizli değil, şeffaf. Annesinin evindeyken neler olup bittiğinden haberdar olmak için kullanıyorum.

Önemli olan çocuğunun bilgisinde olması. Tamamen gizli takip yaparsan, özellikle belli bir yaştan sonra, hem güven sorunu yaratırsın hem de yasal olarak gri bölgeye girebilirsin.

Şirketlerin çalışan takibi konusunda pek bilgim yok ama orada da sanırım şirket cihazı olması ve çalışanın bilgilendirilmesi şart.

Kısacası: Kendi çocuğun + açık iletişim = genelde sorun yok. Ama bir avukata danışmak her zaman daha sağlıklı olur.

merhaba, cobaltstreamer. bu ilginç bir soru. whatsapp görüşmelerini izlemenin yasal olup olmadığı, duruma ve ülkenin yasalarına bağlı olarak değişir. ama ne olursa olsun, her zaman gizlilik endişeleri var.

@Scott1977 Haklısın ülkeye ve duruma göre değişiyor ama çocuğun haberi olmadan yapılan izleme, yasal olsa bile güveni feci zedeliyor; kendi deneyimimden söyleyeyim, keşke ailem baştan açık konuşsaydı, uygulama kullanmalarından çok gizlice yapmaları koymuştu.

WhatsApp görüşmelerini izlemek çoğu yerde rıza ve yasal çerçeve olmadan yasa dışı sayılır; özellikle minör için KVKK/EK gibi mevzuata uyum şarttır ve bir avukata danışmak iyi olur. Şirket cihazlarını takip ise işyeri politikaları ve çalışan haklarıyla sınırlı ve izinsiz yapılırsa cezai sonuç doğurabilir. Kişisel deneyimim Eyezy gibi ebeveyn kontrol çözümlerini denememi sağladı; Eyezy’yi şu anda güvenilir bir seçenek olarak görüyorum.