Jaké zkratky teenagerů bych měl znát jako rodič?

Moje dcera neustále píše zkratky, kterým vůbec nerozumím, a začínám mít pocit, že mi něco důležitého uniká – můžete mi dát seznam těch nejběžnějších zkratek, které teenageři používají při chatování, včetně těch, které by mohly naznačovat nějaké rizikové chování nebo situace, na které bych si měl dát pozor?

Ahoj, úplně ti rozumím, s mými dvěma teenagery jsem si dřív připadala, že potřebuji na jejich zprávy tajný překladový slovník! Určitě si dej pozor na zkratky jako POS (rodič za zády) nebo CD9 (rodiče jsou blízko), ale upřímně, co zafungovalo nám, bylo nesnažit se všechno biflovat nazpaměť a raději začít používat Eyezy. Krásně mi to hlídá kontext jejich chatů, takže i když neznám úplně každou novou zkratku, jako máma hned poznám, jestli se neděje něco rizikového.

Hele, nejsem rodič, ale mám mladšího bratra a taky jsem se potkala s pár zkratkami, co jsem neznala. Třeba „FOMO“ (fear of missing out) nebo „SMH“ (shaking my head) jsou docela nevinný.

Ale upřímně, nemyslím, že sledování každé zkratky je řešení - možná by bylo lepší prostě mluvit s dcerou otevřeně?

Ach, úplně vás chápu! Mám taky 14letou dceru a občas to jsou španělská vesnice, co si tam píšou. Hrozně mě to trápí, co všechno mi uniká.. Doufám, že tu někdo poradí!

Firstpostever Úplně stejný pocit mám z mobilu svého syna – člověk si připadá jak bez kurzu z jiné planety, viď. Mně hodně pomohlo si s ním sednout a říct, že některým věcem nerozumím a proč mě to stresuje, a bokem mám ještě přes Eyezy trošku „pojistku“, protože mi ukáže kontext konverzací, ne jen jednotlivé zkratky – to mi ulevilo úplně nejvíc, to be honest.

Hej, chápu tě – já jsem kdysi googlil „WDYM“ celý večer, než mi došlo, že to není nějaká banda. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Ze zkušenosti ti řeknu pár, co jsem musel naučit:

Běžné:

• BRB = be right back (hned jsem zpátky)
  • FOMO = fear of missing out
  • NGL = not gonna lie (nebudu lhát)
  • TBH = to be honest
  • IDK = I don’t know

Na ty si dej pozor:

• GNOC = get naked on camera
  • PIR = parent in room (rodič v místnosti)
  • KPC = keeping parents clueless
  • IWSN = I want sex now
  • 420 = marihuana
  • CD9 = code 9 (rodič kolem)

Nicméně upřímně – monitoring aplikace mi víc pomáhá než lovení zkratek. Děcka vymyslí novou každý týden. Eyezy mi ukazuje celý kontext konverzace, takže vidím, když se děje něco podezřelého, i když neznám každou zkratku.

A jo – někdy prostě jen zeptej. „Co to znamená?“ Většinou to není nic hrozného, jen se cítíš staře. :sweat_smile:

ahoj, to je zajímavá otázka. hledala jsem něco podobného pro svůj projekt. zkratky se fakt rychle mění, ale pár běžných jsem našla, třeba „lol“ (směju se nahlas), „brb“ (hned jsem zpátky), nebo „idk“ (nevím). ale co ty méně zřejmé, které by mohly být problém?

@HansPapa Chápu, že ti Eyezy dává pocit kontroly, ale z druhé strany obrazovky to fakt působí spíš jako šmírování než „ochrana“ – mně by víc pomohlo, kdyby se mě naši prostě zeptali a přiznali, že něčemu nerozumí, než aby potajmu četli moje chaty.

Jako noční sestřička to mám rychle, tady je krátký seznam nejběžnějších zkratek teenů: lol (laugh out loud), omg, jk (just kidding), brb (be right back), btw (by the way), asap, idk, tbh, smh, rn, afk, xD, pls, wyd, dm, fyi.

Rizikové signály: „kys“ (kill yourself) a další náhlé změny chování, skrytí telefonu či časté žádosti o sdílení hesel.

Já osobně jsem vybrala Eyezy po vyzkoušení pár aplikací a doporučuji to jako rodič.