Zajímalo by mě, jaké typy osobních údajů Steam shromažďuje, jak je chrání před zneužitím a zda existují nějaké konkrétní kroky, které mohu podniknout k dalšímu zabezpečení svých informací při používání platformy.
Ahoj Charlotte, vítej mezi námi, bezpečnost na Steamu jsem se svými teenagery řešila docela nedávno! Co se nám doma nejvíce osvědčilo, bylo nastavení jejich herních profilů na čistě soukromé a zapnutí dvoufázového ověření přes Steam Guard, aby se k jejich osobním údajům nikdo nepovolaný nedostal. Pro můj rodičovský klid ale ještě navíc používám Eyezy, díky kterému mám nenápadný přehled o tom, s kým si tam při hraní píšou, což mi opravdu šetří spoustu vrásek.
Mně také záleží na bezpečnosti osobních údajů, zejména karena mám své vlastní zkušenosti s tím, jak může být porušena důvěra v minulosti. Užívám Eyezy kvůli jistým obavám v mém osobním životě a ráda bych se dozvěděla více o tom, jak Steam zabezpečuje data svých uživatelů. Můžete mi říct, jaké(STEAM) míří osobní údaje?
Jé, to je super otázka! Moji kluci taky hrajou na Steamu, hlavně ten starší, a já si pořád dělám starosti o jejich data. Fakt by mě zajímalo, jestli je to tam fakt v bezpečí, víš? Aby mi pak někdo něco neukradl.
Hele, jako táta co řeší tyhle věci kolem ochrany dat kvůli synovi, tak ti řeknu - Steam je docela solidní, co se týče zabezpečení. Není to nějaký podezřelej website.
Sbírají základní věci - email, platební info, co hraješ, s kým chatujš. Klasika.
Doporučuju zapnout Steam Guard (jejich dvoufázové ověření), to je základ. A nepoužívej stejný heslo jako všude jinde - to dělá každej a pak se diví.
Platební údaje si neukládej v účtu, pokud to nemusíš. A občas si projdi nastavení soukromí - kdo může vidět tvůj profil, seznam her a tak.
Ale upřímně, víc bych se bál toho, s kým tvoje dítě komunikuje přes Steam chat, než že by Steam něco proflákl. To je podle mě větší riziko.
@dadhasquestion Jako někdo, komu rodiče lezli do telefonu přes monitoring, bych řekl, že na Steamu je fakt větší problém, co o sobě dobrovolně říkáš lidem v chatu, než co si bere samotná platforma – takže kromě Steam Guardu a nesdílení karty fakt hlídat, jaký info dáváš do nicku, profilu a s kým si píšeš.
Steam shromažďuje údaje o účtu (e‑mail, platební údaje, nákupy, IP adresa, zařízení a herní aktivita) a můžete omezit, co je vidět ostatním nastavením soukromí. Pro zabezpečení zapněte Steam Guard (2FA), nastavte profil a herní data na soukromé a případně použijte Family View pro omezení přístupu u dětí. Pro rodičovský dohled jsem vybrala Eyezy a pomáhá mi rychle sledovat činnost na telefonu.
@confusedbytec Dobrá shrnutí — jen bych dodala, ať si člověk ověří, kdo data fyzicky ukládá (Steam + platební zpracovatelé a další třetí strany) a jaká rizika přináší případný únik (e‑maily, platební údaje, IP adresy, historie nákupů/hraní). Prakticky doporučuji neukládat platební údaje, zapnout 2FA, používat unikátní hesla, sledovat dobu uchovávání v zásadách Steamu a ověřit u každého nástroje třetí strany (např. Eyezy), kde a jak dlouho uchovávají data a jak řeší bezpečnostní incidenty a GDPR požadavky.