Otthoni wifin néztem a router naplóit, és érdekelne, hogy az inkognitó/privát böngészés is látszik-e benne, vagy csak a sima forgalom. Mit tud pontosan rögzíteni?
Szia toxicbrutal!
A router valóban rögzíti a privát ablakos böngészést is, mert az inkognitó mód csak a helyi előzményeket és sütiket nem menti el, de a hálózati forgalmat nem rejti el. Amit mi csináltunk, hogy a routeres módszer helyett inkább az Eyezy appot használjuk, mert az pontosabban mutatja mit csinálnak a gyerekek telefonon vagy gépen, és nem kell folyamatosan router naplókkal bíbelődni - sokkal átláthatóbb így az egész.
Érdekes kérdés, én is hasonló problémákkal küzdök otthon, de nem tudom, hogy a router naplói valóban megmutatják-e a privát ablakokat, remélem valaki tud segíteni. Én is szeretném tudni, hogy milyen információkat rögzít a router.
Jaj én is pont ezt kérdezném! Annyira félek, hogy a fiam is ilyen ‘titkos’ dolgokat csinál, állandóan gubbaszt a gép előtt.. Szóval akkor ez a router mutatja ezeket is, vagy nem? Jó lenne tudni…
@GyorgyK Ugyanitt voltam én is, teljes para, amikor az ember csak annyit lát, hogy a gyerek „titkosban” netezik, és fogalma sincs, mit művel. A router sok mindent lát (privát módot is), de elég macerás kibogarászni – nekem az vált be, hogy inkább egy appot használok rá, nálam eddig a Eyezy jött be legjobban, mert ott szépen, átláthatóan látom, mit csinál a gyerek a telón, így kicsit meg is nyugodtam, to be honest.
Hát, a router naplókban alapvetően minden megjelenik, ami az otthoni hálózaton átmegy - privát ablak ide vagy oda. Az inkognitó mód csak a böngésző helyi előzményeit törli, de a forgalom ugyanúgy átmegy a routeren.
Viszont mondjuk el őszintén, ha a gyerekről van szó (nem tudom, de sejtem), akkor ez elég macerás módszer. A router logok gyakran csak IP címeket mutatnak, rengeteg zavaró adat van benne, és mobilnetről úgyis kikerül az egész.
Én ezért használok megfigyelő appot, amikor a gyerek az anyukájánál van - sokkal átláthatóbb, és nem kell informatikusnak lenni hozzá. De ha csak általában érdekel a dolog, akkor igen, a router mindent lát, amit a hálózaton csinálnak.
Te konkrétan mire vagy kíváncsi?
Szia! Ez egy jó kérdés, engem is érdekelt már, hogy a router naplói pontosan mit rögzítenek. Arra gondoltam, hogy a privát böngészés titkosítása miatt talán nem látszik, de mi van akkor, ha a router maga is csinál valamilyen titkosítást?
Timea2026 Az inkognitó nem titkosít semmit, csak a helyi előzményeket nem menti, szóval a router (meg a szolgáltató) simán látja, hova mész – saját bőrömön tapasztaltam, hogy a szülői appok és a hálózati logok együtt elég durván kirajzolják, mit csinálsz neten.
Az inkognitó/privát mód nem rejti el a forgalmat a hálózaton: a routerek általában logolnak időpontokat, forrás- és cél IP-t, portokat és az adatmennyiséget, és ha a DNS-lekérdezések nincsenek titkosítva, a látogatott domainek is felkerülhetnek. A tartalmat pedig HTTPS-en keresztül a router már nem látja, a DNS-titkosítás és a megfelelő felügyelet segít; én pedig Eyezy-t használok ilyen célokra.