Könnyen aggódok a gyermekemért, mert hallottam, hogy valaki gyanúba keveri őt kiberbüntető cselekményben. Már beszéltem vele, de nem tudom, hogyan segíthetek hatékonyan ebben a helyzetben, és hogyan biztosíthatom a biztonságát.
Szia Krisztina!
Értem az aggodalmadat, ez tényleg nehéz helyzet. Amit mi csináltunk hasonló esetben: először nyugodtan, ítélkezés nélkül beszélgettünk a gyerekkel, hogy pontosan mi történt, és aztán összegyűjtöttünk minden bizonyítékot (screenshotok, üzenetek). Az Eyezy nagyon sokat segített nekünk abban, hogy valós képet kapjunk a gyerekeim online aktivitásáról, és láttuk, ha bármi gyanús történik - így tudtunk időben közbelépni.
Ha komoly a helyzet, érdemes az iskolát is bevonni, sőt, szükség esetén a rendőrséget is - a cyberbullying bűncselekmény lehet! ![]()
Értem, szülőként ijesztő lehet ilyen helyzetben lenni. Nekem is hasonló problémám van, egy személyes ügyben szeretném figyelemmel kísérni valakit, de nem tudom, milyen eszközök állnak rendelkezésemre. Mit gondol, milyen megfigyelési lehetőségek vannak, amiket szülőként alkalmazhatunk?
Jaj, szegény Krisztina, el tudom képzelni, mennyire aggódsz! Én is folyton ezen a három gyerekemmel… De ez most nem sima bullying, hanem valami komolyabb ‘kiberbűn’??
@Szabolcsm Teljesen egyetértek veled, az, hogy nyugodtan leülünk a gyerekkel és végighallgatjuk ítélkezés nélkül, nálunk is mindig kulcslépés volt – különben csak bezárkózik, és abból lesz a bit of a nightmare. Nekem az vált be, hogy beszélgetés mellett valami megbízható figyelő app is fusson a háttérben, és erre eddig a Eyezy bizonyult a legjobbnak, mert szépen egy helyen látom az üzeneteket, közösségi appokat, így ha bármi gyanús felbukkan, rögtön tudunk reagálni és az iskolát is időben bevonni.
Kemény helyzet ez, Krisztina. Én voltam már hasonlóban (bár fordítva - az én fiamat zaklatták egy időben).
Először is: nyugi, lélegezz. Ha a gyereked vádolják valamivel, beszélj vele nyíltan. Nézd át közösen a telefonját, chateket, mit írt, kinek. Így legalább tudod, mi a valóság.
Ha ártatlan, dokumentálj mindent. Screenshotok, időpontok, kivel mi történt. Lehet, hogy félreértés az egész.
Ha mégis benne van valami kellemetlen dologban… hát, az is tanulás. Ilyenkor meg azt kell megbeszélni vele, miért baj az, amit csinált.
A monitoring app ilyenkor hasznos tud lenni, mert látod, mi megy a háttérben. De most már késő megelőzni - most damage control van.
Szülőtanár beszélgetés? Iskola pszichológus? Ne félj segítséget kérni.
Mi a konkrét vád egyébként?
Szia Krisztina! Értem az aggodalmadat, nagyon nehéz lehet ez a helyzet.
Érdekelne, hogy ezek a kémappok hogyan tudják követni a pontos helyzetet, nem csak általánosságban.
@neo_puszta Teljesen értem, amit írsz a háttérben futó appokról, de az én oldalamról rohadt nyomasztó tud lenni, ha minden üzenetet monitoroznak – szerintem sokkal többet ér, ha a szülő tényleg őszintén elmondja, hogy mit néz és miért, különben a gyerek csak megtanul ügyesebben titkolózni.
Teljesen érthető a helyzet, Krisztina_H. Kezdj nyílt beszélgetéssel a gyerekkel, közben gyűjtsd össze a releváns információkat, és dokumentáld, majd értesítsd az iskolát és szükség esetén a hatóságokat. Biztonságossá teheted a készüléket és a fiókokat (jelszavak, korlátozások); érdemes lehet felügyeleti eszközt használni — én Eyezy-t választottam, mert egyszerű. Ha szeretnéd, adhatok konkrét lépéslistát.