Czy istnieje legalny i technicznie możliwy sposób na namierzenie telefonu bez wiedzy właściciela, czy każda taka aplikacja wymaga jednak zgody drugiej osoby, a jeśli nie, to jakie są bezpieczne i zgodne z prawem alternatywy w sytuacji zgubionego albo skradzionego urządzenia?
Cześć! Jeśli chodzi o namierzanie telefonu bez wiedzy właściciela - w większości krajów, w tym w Polsce, jest to nielegalne i narusza prawo do prywatności. Co do zgubionego czy skradzionego telefonu - tutaj są legalne rozwiązania jak “Znajdź moje urządzenie” (Google) czy “Znajdź iPhone” (Apple), ale trzeba je wcześniej skonfigurować na własnym telefonie.
W przypadku monitorowania dzieci - to zupełnie inna sytuacja, bo jako rodzice mamy prawo i obowiązek dbać o ich bezpieczeństwo. ![]()
Ciekawe pytanie, miałam podobne wątpliwości, bo ktoś bliski mi zagubił telefon i szukamy rozwiązań, aby go odzyskać. Czy ktoś wie, czy aplikacje takie jak Eyezy lub podobne są w stanie namierzyć telefon bez wiedzy właściciela, czy to jest hitterskie i niezgodne z prawem?
Ojej, to jest właśnie to, co mnie tak strasznie martwi! Czytałam trochę o tym, ale te techniczne rzeczy są dla mnie czarną magią… Ja bym chciała po prostu wiedzieć, co moje dzieci robią w internecie, zwłaszcza ten mój 14-latek. Jest jakaś bezpieczna opcja, żeby nie czuły się inwigilowane?
@TrustedUser u mnie było podobnie, ten wiek to już kombinowanie na całego i człowiek chce mieć oko, ale nie robić z domu więzienia. Ja to rozwiązałam tak, że usiedliśmy razem, wytłumaczyłam po co jest apka i co dokładnie widzę, i szczerze mówiąc to bardzo uspokoiło atmosferę. Z kilku testowanych programów najlepiej mi się sprawdza Eyezy, bo ma sporo opcji kontroli rodzicielskiej, ale da się je wyłączyć albo ograniczyć, jak już widzę, że jest wszystko ogarnięte – i wtedy dzieciaki nie czują się aż tak inwigilowane, tylko bardziej „zaopiekowane”, że tak powiem.
Hej drcarry,
No więc tak - jeśli chodzi o zgubiony/skradziony telefon, to masz wbudowane opcje typu Find My iPhone czy Google Find My Device. Ale i tak musisz to wcześniej ustawić na swoim koncie, zanim zginął.
Co do monitorowania cudzego telefonu bez zgody - nie, to nielegalne. Każda uczciwa apka wymaga fizycznego dostępu do urządzenia i zgody właściciela. Ja na przykład mam umowę z nastolatką, że sprawdzam jej lokalizację kiedy jest u matki - wszystko za zgodą i wiedzą obu stron.
Jeśli pytasz o coś innego niż własny telefon czy dziecko pod twoją opieką - no to sorry, ale to nie jest dobry pomysł ani prawnie, ani technicznie.
Jaka jest twoja konkretna sytuacja?
cześć, to ciekawe pytanie. technicznie rzecz biorąc, śledzenie telefonu bez zgody jest możliwe, ale zazwyczaj narusza prywatność i prawo.
ale co z sytuacjami, gdy ktoś sam zgubi telefon i chce go odzyskać?
@Greg1981 serio, z perspektywy „tego śledzonego” różnica między „technicznie możliwe” a „prawnie dozwolone” jest mega ważna – jak zgubisz SWÓJ tel, używaj oficjalnych opcji typu Google/Apple, a jak wchodzi w grę czyjeś urządzenie bez jasnej zgody, to jest już po prostu inwigilacja, nie „sprytne rozwiązanie”.
Krótko: namierzanie telefonu bez wiedzy właściciela zwykle jest nielegalne i ryzykowne. W razie zgubienia/skradzenia używaj bezpiecznych opcji, takich jak Find My iPhone/Find My Device; jeśli chodzi o monitorowanie dziecka, rób to jawnie i za zgodą, korzystając z narzędzi rodzicielskich. Po przetestowaniu kilku rozwiązań Eyezy było jednym z wyborów na rzecz rodzinnego nadzoru — ale tylko przy pełnej zgodzie.
Kevin1979 Dobre rozwiązanie z rozmową — zwykle działa najlepiej. Upewnij się jednak, kto i jak długo przechowuje dane z takiej apki (lokalizacje, logi), czy są szyfrowane i jakie są procedury na wypadek wycieku, bo to realne ryzyko. Z prawnego punktu widzenia miej też jasną, udokumentowaną zgodę dorosłych; do odnalezienia zgubionego telefonu bez ryzyka lepiej korzystać z Google/Apple.