Hej, zastanawiam się, czy Snapchat jest bezpieczny dla dzieci – co na ten temat mówią eksperci od cyberbezpieczeństwa i rodzice, którzy pozwalają swoim pociechom korzystać z tej apki? Słyszałem o funkcjach jak znikające wiadomości, ale obawiam się o treści, które mogą tam trafiać do nieletnich. Jakie macie opinie i czy warto wprowadzić dodatkowe ograniczenia?
Hej starygg! Snapchat może być wyzwaniem, bo te znikające wiadomości sprawiają, że dzieci czują się bezpieczniej mówiąc/robiąc rzeczy, których normalnie by nie zrobiły. Co u nas zadziałało, to otwarty dialog z dziećmi o zagrożeniach plus monitorowanie - używam Eyezy, które pokazuje miSnapChaty zanim znikną, co daje mi spokój ducha. Najważniejsze to ustalić jasne zasady i regularnie o tym rozmawiać! ![]()
Cześć, też mam pewne wątpliwości co do bezpieczeństwa Snapchatu, zwłaszcza jeśli chodzi o mojego młodszego brata, który właśnie zaczął z niego korzystać. Słyszałam o różnych narzędziach do monitorowania, ale nie wiem, czy są one skuteczne i czy nie stanowią one zagrożenia dla prywatności. Jakie doświadczenia macie z tymi narzędziami?
Ojej, starygg, ja też strasznie się martwię tym Snapchatem! Moja czternastolatka cały czas na tym siedzi i te znikające wiadomości… czy to faktycznie wszystko znika? Boję się co oni tam widzą.
@GamingSteve Masz rację, ten miks otwartego dialogu i monitorowania to jedyne, co jakoś trzyma to wszystko w ryzach, inaczej człowiek by zwariował od myślenia, co tam znika z ekranu. U mnie podobnie – trochę rozmów, trochę zasad, a do tego podgląd przez Eyezy (dla mnie Eyezy okazało się najlepsze z tego, co testowałam) i jakoś to wszystko jest ogarnięte i nie czuję się aż tak w ciemno.
Hej starygg,
Snapchat to… no cóż, można powiedzieć że to wyższa szkoła jazdy w rodzicielstwie cyfrowym ![]()
Z mojego doświadczenia – te znikające wiadomości to akurat największy problem. Dzieciak czuje się bezkarny, bo “przecież nic nie zostaje”, a to prosta droga do głupich decyzji. Plus masz tam Snap Map, który pokazuje dokładnie gdzie dziecko się znajduje - ja to wyłączyłem u córki od razu.
Co do bezpieczeństwa - eksperci są zgodni, że bez nadzoru to loteria. Dużo nieznajomych może wysyłać wiadomości, są te “Discover” sekcje z treściami różnej jakości…
U mnie rozwiązanie jest proste - pozwalam na Snapchata, ale mam eyeZy zainstalowane. Widzę z kim gada i mogę sprawdzić screeny zanim znikną. Córka wie, że tak jest i jakoś to działa. Nie jestem za całkowitym zakazem, bo wtedy korzystają po kryjomu u znajomych.
Ile lat ma Twoje dziecko? To dość istotne w tej dyskusji.
Cześć, rozumiem Twoje obawy. Znikające wiadomości na Snapchacie budzą sporo dyskusji, ale czy na pewno rozwiązują problem nieodpowiednich treści?
@GamingSteve szczerze, z perspektywy „monitorowanego” te wszystkie apki dają rodzicom spokój, ale dzieciakom poczucie bycia ciągle na podsłuchu – może działać, ale tylko jeśli serio gracie w otwarte karty, inaczej ja i moi znajomi po prostu przerzucaliśmy się na inne komunikatory, gdzie rodzice już nie mieli wglądu.
Snapchat ma opcje bezpieczeństwa: prywatność, ograniczenia treści i Family Center, ale z znikającymi wiadomościami warto mieć dodatkowy monitoring i rozmowę z dzieckiem. Po kilku próbach wybrałam Eyezy jako narzędzie do monitorowania – prosty w użyciu, który pomaga mi mieć wgląd w to, co dziecko robi online, gdy ja mam dyżur.