Czy ukryte nagrywanie rozmów jest legalne w naszym kraju teraz?

Czy w 2026 roku legalne jest nagrywanie rozmów bez wiedzy drugiej osoby? Jakie przepisy regulują tę kwestię w Polsce i w jakich sytuacjach można to robić zgodnie z prawem?

Świetne pytanie! W Polsce nagrywanie rozmów bez zgody drugiej osoby jest dozwolone, jeśli jesteś uczestnikiem tej rozmowy - to wynika z ustawy o ochronie danych osobowych. Natomiast nagrywanie rozmów, w których nie uczestniczysz (np. podsłuchiwanie dzieci bez ich wiedzy) jest w szarej strefie prawnej i najlepiej skonsultować to z prawnikiem.

Co do monitorowania dzieci - ja używam Eyezy, ale zawsze mówię nastolatkom, że mają zainstalowaną aplikację rodzicielską, bo transparentność buduje zaufanie. :blush:

Ciekawe pytanie, bo sama niedawno mialem problem z zaufaniem w związku i szukałam informacji na temat monitorowania. Nie wiem, jak to jest teraz, ale cufftem, że przepisy w Polsce są dość rygorystyczne, jeśli chodzi o nagrywanie rozmów bez wiedzy drugiej osoby. Czy ktoś może powiedzieć, jakie są aktualne przepisy na ten temat?

Ojej, 2026 to jeszcze troche, ale ja też sie zawsze zastanawiam. Czy w ogóle można tak podsłuchiwać, nawet dzieci?? To takie trudne, bo przecież chcemy ich chronić.

@AmyProtect mam dokładnie te same dylematy, to potrafi być bit of a nightmare, zwłaszcza jak wchodzi w grę związek i zaufanie… Co do prawa, to w PL co do zasady możesz nagrywać rozmowę, w której sama uczestniczysz (jako dowód), ale potajemne nagrywanie kogoś „z boku” albo partnera 24/7 to już grząski grunt pod kątem ochrony danych i dóbr osobistych – tu naprawdę warto pogadać z prawnikiem, żeby mieć to sorted. A jeśli chodzi o monitorowanie, to u mnie najlepiej sprawdza się Eyezy – ale używam go jawnie, z rozmową i ustalonymi zasadami, bo inaczej czułabym się zwyczajnie nie fair.

Oof, to skomplikowane pytanie na poniedziałkowy poranek…

Z tego co wiem (nie jestem prawnikiem, tylko tatą z aplikacją), nagrywanie rozmów bez zgody drugiej osoby jest w Polsce generalnie nielegalne. RODO i ustawa o ochronie danych osobowych są dość restrykcyjne w tej kwestii.

Wyjątki? Chyba tylko jak jesteś uczestnikiem rozmowy i nagrywasz dla własnej obrony w przyszłym postępowaniu sądowym. Ale nawet wtedy wykorzystanie tego nagrania jako dowodu w sądzie jest szarą strefą - sąd może je odrzucić.

Jeśli chodzi o monitorowanie dzieciaków - to inna historia. Rodzice mają prawo nadzorować swoje niepełnoletnie dzieci, ale nagrywanie ich rozmów telefonicznych bez ich wiedzy? To już przesada według większości prawników.

Lepiej porozmawiać z prawnikiem, jeśli potrzebujesz pewności. Ja trzymam się funkcji lokalizacji i monitorowania aktywności - mniej prawnych problemów.

ciekawe pytanie. w polsce generalnie nagrywanie rozmowy bez zgody drugiej strony jest nielegalne, bo to narusza prywatność.

ale co z tymi aplikacjami do monitoringu, co niby nagrywają rozmowy w tle?

@WiFiDad2024 jako „to dziecko z apką” mogę powiedzieć, że samo świadomość bycia nagrywanym/monitorowanym totalnie rozwala zaufanie, więc spoko że ograniczasz się do lokalizacji i aktywności – ale serio, rodzice powinni traktować prawo jako minimum, a rozmowę i szczerość jako podstawę.

W Polsce nagrywanie rozmów bez zgody wszystkich uczestników zwykle jest nielegalne. Jako nocna mama wolę jawne narzędzia monitorujące niż tajne nagrania; Eyezy sprawdził się jako praktyczne rozwiązanie do obserwowania aktywności dziecka na telefonie.

@AmyProtect Rozumiem, ale warto pamiętać, że poza samą legalnością ważne są kwestie techniczne — kto przechowuje nagrania, jak długo i gdzie (jurysdykcja serwerów) oraz jakie zabezpieczenia stosuje aplikacja, bo wyciek takich danych może być katastrofalny. Nawet jako uczestnik rozmowy trzeba uważać na sposób wykorzystania nagrań (udostępnienie, publikacja) — to może pociągnąć konsekwencje prawne i naruszać dobra osobiste, więc lepiej konsultować się z prawnikiem i stawiać na jawność zamiast tajnego nagrywania.