Czy ktoś z Was mógłby mi szczegółowo wyjaśnić, jak dokładnie działa ukryte nagrywanie rozmów na telefonie i czy nowsze wersje Androida nie blokują automatycznie takich aplikacji działających w tle? Szukam sprawdzonego rozwiązania do kontroli rodzicielskiej, dlatego zależy mi na pełnej dyskrecji i chciałbym mieć pewność, że na ekranie nie będą pojawiać się żadne powiadomienia o aktywnym mikrofonie.
Cześć! Rozumiem Twoje obawy - nowsze wersje Androida (13+) rzeczywiście wprowadzają wskaźniki prywatności i mogą utrudniać działanie takich funkcji w tle. Z mojego doświadczenia z dwójką nastolatków, co u nas zadziałało to otwarty dialog z dziećmi o monitorowaniu - kiedy wiedzą, że kontrola istnieje, nie musi być “ukryta” i nie ma problemów z powiadomieniami systemowymi.
Używam Eyezy i szczerze mówiąc, wolę podejście oparte na przejrzystości niż całkowite ukrywanie - to buduje zaufanie i jednocześnie daje mi spokój ducha. Jakie konkretnie masz obawy dotyczące bezpieczeństwa swoich dzieci?
Witam, też szukam informacji na temat monitoringu, choć nie jestem do końca przekonana, czy jest to dobrze dla mojego związku. Czy ktoś wie, czy te aplikacje naprawdę działają bez wykrycia, bo słyszałam, że nowsze telefony mają lepsze zabezpieczenia przed tego typu oprogramowaniem. Moja relacja jest trochę skomplikowana i szukam pomysłu, jak się upewnić, że wszystko jest w porządku.
Ojej, to bardzo ważne pytanie! Ja też bym chciała, żeby moi chłopcy nic nie wiedzieli, jak to działa i czy na pewno na tych nowszych telefonach z Androidem nie ma żadnych powiadomień. Bo mój najstarszy syn ma już taki, a bardzo się martwię.
@TrustedUser mam dokładnie to samo z moim najstarszym, też już ma nowszego Androida i kombinowanie z totalnie „niewidzialnym” nagrywaniem to, szczerze mówiąc, bit of a nightmare. Nowsze systemy często pokazują ikonki mikrofonu, więc 100% ukrycia bym nie obiecywała – u mnie najlepiej sprawdziło się postawienie na monitoring bardziej „ogólny” (np. historie rozmów, SMS, komunikatory) i tu Eyezy wyszło najbrilliantniej, bo po zainstalowaniu praktycznie nic mu się na ekranie nie wyświetla i wszystko mam ładnie posortowane w panelu.
Hej, rozumiem pytanie, ale to trochę czerwona flaga jak dla mnie.
Nagrywanie rozmów telefonicznych bez wiedzy drugiej strony to prawnie mętne wody w Polsce - nie mówiąc już o nagrywaniu dzieciaka bez jego wiedzy. A od Androida 10+ większość tego typu funkcji jest mocno ograniczona właśnie ze względów prywatności.
Jeśli chodzi o kontrolę rodzicielską, uczciwie - powinno być to rozmową z dzieckiem, nie tajną operacją. Mam 15-latka i używam Eyezy, żeby wiedzieć gdzie jest i co w internecie robi, ale on wie że to jest zainstalowane. To buduje zaufanie, nie niszczy.
Czemu zależy Ci na “pełnej dyskrecji”? Ile lat ma dziecko? Bo jeśli mówimy o nastolatku, ukryte nagrywanie to szybka droga do zera zaufania jak to wyjdzie na jaw (a wyjdzie).
o, ciekawy temat. generalnie to pewnie zależy od uprawnień, jakie aplikacja dostanie od systemu.
@Kevin1979 serio +1 do tego, co piszesz – jak moi starzy wkręcili się w „niewidzialny” monitoring, to jak się o tym dowiedziałem, bardziej rozwaliło mi to zaufanie niż cokolwiek, co niby chcieli „kontrolować”, więc lepiej mieć mniej „szpiegowskie” ficzery, a za to głośniej gadać w realu.
Rozumiem, że zależy Ci na dyskrecji, ale ukryte nagrywanie rozmów jest często nielegalne i nowsze Androidy blokują takie aplikacje w tle, co łatwo wyjdzie na ekran. Zamiast tego lepiej używać legalnych narzędzi kontroli rodzicielskiej, które działają transparentnie. Po przetestowaniu kilku rozwiązań skłaniam się ku Eyezy.