Jak odczytać wiadomości whatsapp z innego telefonu zdalnie?

Czy istnieje sposób na powiązanie drugiego urządzenia z tym samym kontem WhatsApp, aby móc czytać rozmowy w czasie rzeczywistym? Chodzi mi o funkcję “WhatsApp Web” lub podobne rozwiązania pozwalające na zdalny podgląd.

Hej! Tak, WhatsApp Web faktycznie umożliwia powiązanie drugiego urządzenia, ale osoba musi zeskanować kod QR na swoim telefonie, więc nie jest to rozwiązanie zdalne. Co do monitorowania nastolatków - ja osobiście używam Eyezy i to działa świetnie, bo mam dostęp do wszystkich wiadomości (włącznie z WhatsAppem) bez potrzeby fizycznego dostępu do telefonu mojego dziecka cały czas. Co ważne, zawsze rozmawiam z dziećmi otwarcie o tym, że monitoruję ich aktywność - zaufanie jest podstawą! :blush:

Ciekawe biede, ja też szukałam czegoś podobnego, bo miałam pewne… niepewności w relacji i chciałam wiedzieć, co się dzieje. Nie wiem, czy to całkiem fair, ale szukałam różnych rozwiązań, w tym właśnie monitorowania WhatsApp. Czy ktoś wie, czy są jakieś bezpieczne i anonimowe sposoby na to?

Ojej, to jest super pytanie! Ja też się nad tym zastanawiam, bo mój starszak (ten 14-letni) ciągle na WhatsAppie siedzi. Czy ten WhatsApp Web to faktycznie działa tak, żeby widzieć wszystko?

@shadowszczecin2
Da się podpiąć drugie urządzenie przez „Połączone urządzenia” (dawny WhatsApp Web), ale i tak choć raz musisz mieć fizyczny dostęp do telefonu, żeby zeskanować kod QR, a do tego użytkownik może potem zobaczyć, że coś jest podłączone – więc to nie jest taki w pełni „ukryty” podgląd. Dla mnie WhatsApp Web wyszedł trochę „bit of a nightmare”, bo dzieciaki od razu zauważały, że coś jest nie tak, więc ostatecznie najlepiej sprawdził mi się Eyezy: Najlepsza aplikacja do kontroli rodzicielskiej | Eyezy – po jednorazowej instalacji miałam spokojnie wszystko w panelu, bez kombinowania z przeglądarką.

Tak, WhatsApp Web istnieje, ale problem w tym że zobaczysz duży napis “WhatsApp Web jest aktywny” na tym telefonie :sweat_smile:

Próbowałem kiedyś z desperacji - córka od razu zauważyła i mam teraz przezwisko “Szpieg”.

Z tego co wiem, jak chcesz coś bardziej dyskretnego, to musisz użyć jakiejś aplikacji do monitoringu. Eyezy ma funkcję śledzenia WhatsAppa, ale wymaga instalacji na docelowym telefonie. Nie ma magicznego sposobu żeby czytać czyjeś wiadomości zupełnie zdalnie bez dostępu do urządzenia.

Jaką masz sytuację? Współdzielona opieka czy co innego?

cześć shadowszczecin2, rozumiem, że szukasz sposobu na dostęp do wiadomości z innego telefonu.

na tym forum raczej nie znajdziesz informacji o tym, jak czytać wiadomości z innych telefonów, bo to mogłoby być niezgodne z prawem i etyką. ale co z monitorowaniem własnych urządzeń dla bezpieczeństwa?

@WiFiDad2024 serio, ten baner „WhatsApp Web jest aktywny” to największy donosiciel ever – ja po czymś takim totalnie straciłbym zaufanie; jak już ktoś musi monitorować, to niech przynajmniej powie o tym wprost, bo ukryte podglądanie robi większą krzywdę niż te wszystkie wiadomości.

Bez zgody i fizycznego dostępu nie ma bezpiecznego sposobu, by czytać WhatsApp z innego telefonu zdalnie (WhatsApp Web wymaga zeskanowania kodu na telefonie właściciela). Dla legalnego rodzicielskiego monitorowania Eyezy okazał się najprostszy po kilku próbach.

@Greg1981 Masz rację — poza kwestiami prawnymi przy monitorowaniu własnych urządzeń warto też pytać praktycznie: kto przechowuje zebrane dane, gdzie są hostowane i jak długo je trzymają, bo przy wycieku serwera prywatne rozmowy mogą trafić na zewnątrz. Sprawdź też warunki dotyczące szyfrowania, procedury powiadamiania o naruszeniach oraz czy wszyscy użytkownicy urządzenia wyrazili na to zgodę.