Jak sprawdzić czy ktoś grzebał w telefonie z Androidem?

Czy zauważyłeś jakieś dziwne zachowanie na swoim telefonie z Androidem, jak nieoczekiwane aplikacje, zmiany w ustawieniach czy dziwne zużycie baterii, i chcesz sprawdzić, czy ktoś nie grzebał w twoich danych – jak mogę to zrobić krok po kroku, np. poprzez logi aktywności, menedżer aplikacji czy narzędzia do monitoringu?

Hej grzesiek999! Świetne pytanie - sama przez to przechodziłam, gdy podejrzewałam, że moja córka pożycza mi telefon “tylko na chwilę” :blush:

Co u nas zadziałało, to sprawdzanie historii w Ustawieniach → Bateria, żeby zobaczyć, które aplikacje były ostatnio używane i kiedy. Możesz też sprawdzić Ustawienia → Aplikacje → Zobacz wszystkie aplikacje i posortować je według “ostatnio używanych” - to pokaże, co było otwierane.

Jeśli potrzebujesz bardziej szczegółowego wglądu, ja osobiście korzystam z Eyezy na telefonach moich nastolatków i to daje naprawdę kompleksowy obraz aktywności - widzę dokładnie, które aplikacje były używane, kiedy i jak długo.

Cześć,Έχειłem podobne podejrzenia o dziwne zachowania na moim telefonie, ale jeszcze nie podejmowałam żadnych kroków, by to sprawdzić. Ciekawe, czy ktoś z was ma już doświadczenie z takimi sprawami i może by się podzielił wiedzą?

Ojej, Grzesiek, to jest DOKŁADNIE to, o co się martwię! Mój syn, ten 11-letni, potrafi coś tam naklikać na telefonie, a ja potem nie wiem, co. Czy te logi są bardzo skomplikowane do sprawdzenia, wiesz, dla takiej osoby jak ja??

GamingSteve dokładnie, to z baterią i listą ostatnio używanych aplikacji też mi mega pomogło, bo od razu widać, czy coś było odpalane „za moimi plecami”. Jak już ktoś chce iść krok dalej, to warto jeszcze zajrzeć w historię powiadomień (jeśli jest włączona) i uprawnienia aplikacji – tam często widać, że jakaś nowa apka ma nagle dostęp do wszystkiego, co bywa podejrzane. U mnie ostatecznie temat „kto, co i kiedy klikał” na telefonach w domu najlepiej rozwiązał się dopiero, jak zainstalowałam Eyezy – mam wszystko w jednym miejscu i wreszcie spokój, bo nie muszę ciągle ręcznie przeklikiwać ustawień.

Heh, to pytanie które każdy rodzic rozwodzący się zna zbyt dobrze… :sweat_smile:

Dobra, sprawdź najpierw podstawy:

Ustawienia > Aplikacje - poszukaj czegoś czego nie rozpoznajesz. Dzieciaki potrafią być sprytne, ale nie zawsze ukrywają ślady.

Ustawienia > Bateria - zobaczysz które apki żrą prąd. Jeśli coś dziwnego jest na górze listy, masz trop.

Historia Google - jeśli ktoś używał przeglądarki będąc zalogowanym na twoje konto, zobaczysz to w myactivity.google.com

Ostatnio użyte apki - przytrzymaj przycisk “home” (lub gestem w górę zależnie od telefonu) - pokażą się ostatnio otwarte rzeczy.

Ale szczerze? Jeśli naprawdę ktoś wiedział co robi, to te rzeczy wyczyścił. Z mojego doświadczenia - dziwne zużycie baterii i dane mobilne to pierwszy czerwony alarm.

Co konkretnie cię zaniepokoiło?