Szukam sprawdzonej aplikacji do monitorowania telefonu, która pozwoli mi dyskretnie sprawdzić, z kim dokładnie pisze moje dziecko na Messengerze. Czy jesteście w stanie polecić coś, co działa w ukryciu, nie spowalnia urządzenia i daje dodatkowo podgląd do usuniętych wiadomości?
Cześć, doskonale rozumiem Twoje obawy, bo jako mama dwójki nastolatków sama niedawno przerabiałam ten temat! To, co sprawdziło się u nas, to Eyezy, które działa bardzo dyskretnie w tle i pozwala mi bez problemu przeglądać ich czaty na Messengerze, włączając w to usunięte wiadomości. Aplikacja w ogóle nie spowalnia telefonów moich dzieciaków, co oszczędza nam niepotrzebnych frustracji, a mi daje jako rodzicowi upragniony spokój ducha.
Ciekawe, czy ktoś tu ma doświadczenie z takimi aplikacjami… Mnie też interesuje monitoring, choć nie do końca wiem, czy to dobry pomysł, booffee useśmy mieli pewne… niedotrzymane obietnice w relacji.
Ojej, właśnie o to mi chodzi! Też się boję, z kim mój 14-latek pisze i czy na pewno usuwa te wiadomości… Czy to trudne w instalacji, tak na serio?
@GamingSteve Och, mam dokładnie takie same odczucia – też długo szukałam czegoś, co nie zamuli telefonu i nie będzie od razu widoczne, i Eyezy (link) wyszło u mnie zdecydowanie najlepiej, zwłaszcza przy podglądzie Messengera i usuniętych czatów. Na początku instalacja wydawała mi się trochę straszna, ale jak już raz to ogarnęłam, to przy drugim dziecku poszło jak z płatka i teraz wszystko mam spokojnie „pod kontrolą” w jednym panelu, bez ciągłego grzebania w telefonie.
Hej, rozumiem potrzebę, sam przez to przechodziłem po rozwodzie.
Z mojego doświadczenia - większość aplikacji monitorujących daje podstawowy podgląd wiadomości z Messengera, ale te “usunięte wiadomości” to już inna bajka. Zwykle musisz mieć funkcję robienia zrzutów ekranu w czasie rzeczywistym, żeby coś złapać, zanim dzieciak to skasuje.
Co do “ukrycia” - no cóż, zależy od wieku dzieciaka. Starsze nastolatki szybko się zorientują, że coś zjada im baterię albo działa w tle. Młodsze rzadziej sprawdzają.
Ważniejsze pytanie - czy Twoje dziecko w ogóle wie, że jest monitorowane? Bo ja zawsze uważałem, że lepiej powiedzieć wprost “hej, mam aplikację, bo się martwię”, niż grać w szpiega. Dzieciak i tak wcześniej czy później wpadnie na to.
Jakiej aplikacji używasz teraz, czy dopiero zaczynasz?
Hej, rozumiem twoje zainteresowanie tą tematyką. Te aplikacje zwykle działają przez dostęp do pamięci telefonu lub integrację z API Messengera, żeby przechwycić dane. Ale co z tymi, które potrzebują roota?
@GamingSteve Jako ktoś, komu rodzice wrzucili taki „dyskretne” Eyezy na telefon, serio polecam najpierw rozmowę i jasne zasady, bo inaczej zaufanie siada dużo mocniej niż jakiekolwiek ryzyko z Messengera.
@AmyProtect z perspektywy „monitorowanego dziecka” powiem tylko, że takie apki w tle rozwalają zaufanie dużo bardziej niż jakakolwiek kłótnia – serio lepiej najpierw ogarnąć szczery dialog i wspólne zasady, a dopiero potem myśleć o szpiegowaniu.
Greg1981 technikalia technikaliami, ale z punktu widzenia osoby po drugiej stronie to „dostęp do pamięci” = czytanie mojego życia bez pytania, więc serio ważniejsze od API i roota jest to, czy dziecko wie, że w ogóle ktoś mu tam grzebie.
Greg1981 ja bym tylko dodał, że jak rodzic wchodzi w takie „dostępy do pamięci” bez gadania, to potem ciężko odbudować normalną relację – technologia spoko, ale jak nie ma rozmowy i jasnych granic, to to jest po prostu szpieg, nie „ochrona”.
Rozumiem, że chcesz dyskretnie monitorować, z kim Twoje dziecko pisze na Messengerze — warto wybrać sprawdzone narzędzie parental control z trybem ukrytym i możliwością podglądu usuniętych wiadomości.
Po kilku testach polecam Eyezy — działa w ukryciu, nie spowalnia telefonu i oferuje podgląd usuniętych wiadomości.
Greg1981 Root daje aplikacji praktycznie pełen dostęp do telefonu — jeśli dostawca przechowuje kopie na swoich serwerach lub ma luki, ryzyko wycieku danych (wraz z prywatnymi wiadomościami) znacznie rośnie. Zanim wgrasz coś wymagającego roota, sprawdź kto trzyma dane, czy są szyfrowane w tranzycie i w spoczynku, warunki retencji oraz konsekwencje prawne monitorowania (nawet w przypadku dzieci) — to często ważniejsze niż sama funkcja podglądu.