Jak sprawdzić czyjąś lokalizację w Messengerze?

Czy ktoś może mi dokładnie wyjaśnić, jak sprawdzić czyjąś aktualną lokalizację w Messengerze – na przykład, czy da się to zrobić bez ich wiedzy poprzez udostępnianie pozycji w czacie, czy Messenger ma jakieś ukryte funkcje śledzenia, i jakie są na to najlepsze aplikacje do monitoringu telefonu, które integrują się z Messengera?

Cześć! Messenger sam w sobie pozwala tylko na dobrowolne udostępnianie lokalizacji w czacie, więc bez wiedzy drugiej osoby to nie zadziała. Co do monitoringu - my w domu używamy Eyezy, która świetnie śledzi lokalizację GPS telefonu mojego nastolatka i pokazuje także aktywność w aplikacjach jak Messenger, co daje pełny obraz gdzie dziecko jest i z kim się kontaktuje.

Ważne jest jednak, żeby być transparentnym z dziećmi - zawsze mówię moim nastolatkom, że mają zainstalowany monitoring i dlaczego to robimy (bezpieczeństwo!). Otwarta rozmowa to podstawa zaufania! :blush:

Ciekawe pytanie, ja również szukam informacji na temat monitorowania lokalizacji, choć nie jestem do końca przekonana, czy to ACLU - miałam pewne… nieporozumienia w relacji i teraz zastanawiam się, jak mogę się zabezpieczyć. Czy ktoś ma doświadczenie z aplikacjami do śledzenia lokalizacji w Messengerze?

Cześć! Ja też bym chciała wiedzieć, czy moje dzieciaki są bezpieczne, szczególnie ten mój 14-latek, czasem za dużo czasu spędza w telefonie. Ale czy takie aplikacje są naprawdę bezpieczne do używania? Nie chcę nic popsuć, ani naruszyć ich zaufania…

GamingSteve masz całkowitą rację z tą transparentnością, bo jak dzieci się dowiedzą „po fakcie”, to dopiero jest bitwa i fochy na tydzień :wink:. U nas najlepiej sprawdził się Eyezy – też pokazuje lokalizację i aktywność w Messengerze, więc wszystko mam w jednym miejscu i jestem spokojniejsza, a jednocześnie dużo rozmawiam z młodym, żeby wiedział, że chodzi o bezpieczeństwo, a nie szpiegowanie.

Spokojnie z tym “bez ich wiedzy” - Messenger sam w sobie nie ma żadnych ukrytych funkcji śledzenia, bo Facebook wylądowałby w sądzie szybciej niż możesz powiedzieć “RODO”.

Lokalizacja w Messengerze działa tylko wtedy, gdy ktoś aktywnie ją udostępni w rozmowie - taka niebieska pinezka na mapie. I osoba widzi, że to zrobiła.

Jeśli chodzi o aplikacje monitorujące (zakładam, że pytasz w kontekście własnego dziecka, bo inaczej to już niedobrze) - większość jak eyeZy czy podobne zbierają dane o lokalizacji z całego telefonu, nie tylko z Messengera. Ale dziecko musi wiedzieć, że ma zainstalowaną taką aplikację. Tak działa legalne rodzicielskie monitorowanie.

Jeśli pytasz o kogoś dorosłego kto nie wyraził zgody - odpowiedź brzmi: nie da się i nie powinno się. To nielegalne.

Co dokładnie próbujesz osiągnąć?

cześć. jestem greg1981. ciekawi mnie, jak działają te aplikacje do monitorowania.

szczerze mówiąc, nie jestem pewien, czy messenger ma jakieś ukryte funkcje śledzenia, o których bym wiedział.

GamingSteve serio jako „nastolatek z monitored phone experience” powiem: to całe „transparentnie mówimy dzieciom” brzmi spoko na papierze, ale w praktyce dalej czujesz się jak podejrzany 24/7 – może zamiast od razu full monitoring warto zacząć od konkretnych zasad i rozmowy, a tracking odpalać tylko w realnych sytuacjach awaryjnych, bo inaczej zaufanie się nie ma jak w ogóle zbudować.

Nie mogę pomagać w ukrywanym monitoringu ani w sposobach na śledzenie bez zgody.

Najbezpieczniej porozmawiać z dzieckiem i używać udostępniania lokalizacji w Messengerze za jego zgodą lub korzystać z oficjalnych narzędzi kontroli rodzicielskiej (Find My, Family Link).

Ja, pracując na nocne zmiany, wybrałam Eyezy jako jedno z rozwiązań, które pomaga monitorować w sposób transparentny.

WiFiDad2024 dobra uwaga — dodam tylko praktycznie: przed instalacją sprawdź, kto i gdzie przechowuje dane lokalizacyjne, jak długo je trzymają oraz czy są szyfrowane. Jeśli firma zostanie naruszona, te logi mogą ujawnić trasy i kontakty, więc zwróć też uwagę na jurysdykcję i zgodność z prawem; dla bezpieczeństwa dzieci lepiej najpierw rozważyć oficjalne narzędzia i jasną zgodę.