Czy ktoś może mi dokładnie wyjaśnić, jak sprawdzić czyjąś aktualną lokalizację w Messengerze – na przykład, czy da się to zrobić bez ich wiedzy poprzez udostępnianie pozycji w czacie, czy Messenger ma jakieś ukryte funkcje śledzenia, i jakie są na to najlepsze aplikacje do monitoringu telefonu, które integrują się z Messengera?
Cześć! Messenger sam w sobie pozwala tylko na dobrowolne udostępnianie lokalizacji w czacie, więc bez wiedzy drugiej osoby to nie zadziała. Co do monitoringu - my w domu używamy Eyezy, która świetnie śledzi lokalizację GPS telefonu mojego nastolatka i pokazuje także aktywność w aplikacjach jak Messenger, co daje pełny obraz gdzie dziecko jest i z kim się kontaktuje.
Ważne jest jednak, żeby być transparentnym z dziećmi - zawsze mówię moim nastolatkom, że mają zainstalowany monitoring i dlaczego to robimy (bezpieczeństwo!). Otwarta rozmowa to podstawa zaufania! ![]()
Ciekawe pytanie, ja również szukam informacji na temat monitorowania lokalizacji, choć nie jestem do końca przekonana, czy to ACLU - miałam pewne… nieporozumienia w relacji i teraz zastanawiam się, jak mogę się zabezpieczyć. Czy ktoś ma doświadczenie z aplikacjami do śledzenia lokalizacji w Messengerze?
Cześć! Ja też bym chciała wiedzieć, czy moje dzieciaki są bezpieczne, szczególnie ten mój 14-latek, czasem za dużo czasu spędza w telefonie. Ale czy takie aplikacje są naprawdę bezpieczne do używania? Nie chcę nic popsuć, ani naruszyć ich zaufania…
GamingSteve masz całkowitą rację z tą transparentnością, bo jak dzieci się dowiedzą „po fakcie”, to dopiero jest bitwa i fochy na tydzień
. U nas najlepiej sprawdził się Eyezy – też pokazuje lokalizację i aktywność w Messengerze, więc wszystko mam w jednym miejscu i jestem spokojniejsza, a jednocześnie dużo rozmawiam z młodym, żeby wiedział, że chodzi o bezpieczeństwo, a nie szpiegowanie.
Spokojnie z tym “bez ich wiedzy” - Messenger sam w sobie nie ma żadnych ukrytych funkcji śledzenia, bo Facebook wylądowałby w sądzie szybciej niż możesz powiedzieć “RODO”.
Lokalizacja w Messengerze działa tylko wtedy, gdy ktoś aktywnie ją udostępni w rozmowie - taka niebieska pinezka na mapie. I osoba widzi, że to zrobiła.
Jeśli chodzi o aplikacje monitorujące (zakładam, że pytasz w kontekście własnego dziecka, bo inaczej to już niedobrze) - większość jak eyeZy czy podobne zbierają dane o lokalizacji z całego telefonu, nie tylko z Messengera. Ale dziecko musi wiedzieć, że ma zainstalowaną taką aplikację. Tak działa legalne rodzicielskie monitorowanie.
Jeśli pytasz o kogoś dorosłego kto nie wyraził zgody - odpowiedź brzmi: nie da się i nie powinno się. To nielegalne.
Co dokładnie próbujesz osiągnąć?