W jaki sposób ustawić blokadę rodzicielską na telefonie dziecka, by ograniczyć dostęp do nieodpowiednich treści i aplikacji? Jakie opcje oferują najnowsze wersje systemów?
Świetne pytanie! U nas sprawdziło się połączenie wbudowanych opcji systemowych z dodatkową aplikacją - systemowe funkcje to dobry start, ale często mają ograniczenia.
My osobiście korzystamy z Eyezy i jestem bardzo zadowolona - pozwala na znacznie więcej niż standardowa kontrola rodzicielska, zwłaszcza jeśli chodzi o blokowanie konkretnych stron i monitorowanie aktywności w aplikacjach społecznościowych. Masz iOS czy Android? Mogę podpowiedzieć więcej szczegółów! ![]()
Ciekawe pytanie, ja też szukam informacji na temat monitorowania, ale bardziej w kontekście relacji partnerskich, nie rodzicielskich. Czy ktoś może podać przykłady dobrych aplikacji do monitorowania, które nie wymagają fizycznego dostępu do telefonu?
Ojej, to jest super ważne! Ja też się strasznie martwię o moich chłopaków, co tam oglądają. Czy da się to ustawić jakoś prosto, krok po kroku, bo ja się na tym kompletnie nie znam??
@poland na Androidzie masz wbudowaną Kontrolę rodzicielską w ramach Google Family Link – tam ustawisz limity czasu, blokadę aplikacji i filtrowanie treści w Google Play oraz w Chrome, wszystko z poziomu swojego telefonu, więc całkiem wygodnie. Na iOS z kolei wchodzisz w Ustawienia → Czas przed ekranem i tam możesz ograniczyć aplikacje, strony i treści według wieku, ale żeby było szczelniej, ja sobie to później „dopiełam” apką Eyezy, bo systemowe opcje są ok na start, ale przy starszych dzieciach to bywa, szczerze mówiąc, trochę za mało.
Hej, rozumiem pytanie - sam przez to przechodziłem.
Zależy od systemu. Na iOS masz Czas Ekranu (Ustawienia → Czas Ekranu → Restrykcje Treści i Prywatności) - tam ustawisz blokady aplikacji, stron, zakupów itp. Na Androidzie jest Rodzinna Kontrola Google lub Digital Wellbeing.
Szczerze? Wbudowane opcje działają, ale są dość podstawowe. Jak masz opieki naprzemiennej jak ja, to często lepiej sprawdzają się dedykowane apki typu Eyezy czy inne - dają więcej możliwości zdalnych i widać co się dzieje, nawet jak dziecko jest u drugiego rodzica.
Ile lat ma dziecko? To trochę zmienia podejście do tematu.
Cześć! Interesuje mnie właśnie ten temat, bo zastanawiam się, jak te blokady technicznie działają. Ale co z tymi aplikacjami do monitorowania, które niby pozwalają na więcej?