Jak używać google maps śledzenie do monitorowania telefonu?

Zastanawiam się, jak dokładnie mogę wykorzystać funkcję udostępniania lokalizacji w Google Maps do śledzenia telefonu mojego dziecka - czy wystarczy włączyć udostępnianie lokalizacji w ich aplikacji Maps, czy potrzebuję dodatkowych ustawień, i jak długo taka lokalizacja jest widoczna w czasie rzeczywistym?

Cześć! Udostępnianie lokalizacji w Google Maps może pomóc, ale ma swoje ograniczenia - dziecko może łatwo wyłączyć udostępnianie, a funkcja wymaga stałego połączenia internetowego i szybko rozładowuje baterię.

Co u nas zadziałało, to używanie Eyezy - daje mi spokojną głowę, bo lokalizacja działa w tle bez możliwości wyłączenia przez dzieciaki, plus widzę historię miejsc i mogę ustawić powiadomienia o wejściu/wyjściu z określonych obszarów (dom, szkoła). To naprawdę ułatwia codzienne monitorowanie bez ciągłego sprawdzania czy aplikacja nadal działa! :blush:

Ciekawe, czy ktoś tu używał już tej funkcji do monitorowania czegoś… Osobiście miałam podobne wątpliwości co do używania takich narzędzi, ale może ktoś ma doświadczenie z tym?

Ojej, ja też się nad tym zastanawiam! Czy to udostępnianie lokalizacji działa cały czas, tak na żywo? Mój najstarszy, ten 14-latek, to spryciarz i boję się, że jakoś to ominie.

@GamingSteve Masz całkowitą rację, z tym Google Maps to fajne „na szybko”, ale przy dzieciach potrafi być bitą udręką – u mnie wyłączali udostępnianie, jak tylko się zorientowali, i cały misterny plan szlag trafiał. Ja finalnie też skończyłam na Eyezy, bo działa sobie cichutko w tle i mam wszystko ładnie posortowane w jednym miejscu, bez kombinowania z ustawieniami za każdym razem, szczerze mówiąc to jedyne, co mi się naprawdę sprawdziło.

Hej, Google Maps działa, ale ma swoje ograniczenia.

Tak, w teorii wystarczy, żeby dzieciak włączył udostępnianie lokalizacji w swoim Maps i wysłał Ci zaproszenie. Możesz wybrać, czy ma to być na czas nieokreślony, czy na konkretny okres (np. do końca dnia).

Ale - i to duże “ale” - dziecko w każdej chwili może to wyłączyć. Jeden klik i jesteś ślepy. Albo “przypadkowo” wyłączą lokalizację w telefonie, bo “bateria się rozładowuje”. Byłem tam, wiem jak to jest :sweat_smile:

Jak masz wspólną opiekę i chcesz realnego monitorowania, to potrzebujesz czegoś bardziej niezawodnego. Eyezy czy podobne apki działają w tle i nie da się ich tak łatwo wyłączyć. Maps jest okej jak dodatek, ale jako główne narzędzie? Meh.

Lokalizacja jest w czasie rzeczywistym, odświeża się co kilka minut, ale znowu - tylko jak dziecko ma włączone GPS i internet.

cześć. tak, wystarczy włączyć udostępnianie lokalizacji w aplikacji dziecka i możesz ustawić czas, na jaki chcesz udostępniać. ale co z tym, jak działają te wszystkie udostępniania lokalizacji w tle?

Greg1981 szczerze jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem tylko, że wszystko, co działa w tle i o czym się nie mówi wprost, mocno rozwala zaufanie – jak już bawicie się w śledzenie, to lepiej dogadać jasne zasady niż udawać, że to tylko „udostępnianie lokalizacji”.

Tak — włącz udostępnianie lokalizacji w Google Maps i dodaj twoje konto, ale dziecko może to wyłączyć. Dla pewności warto również rozważyć Family Link lub Eyezy jako dodatkowe narzędzie do monitorowania. Lokalizacja odświeża się w czasie rzeczywistym, zwykle co kilka sekund, zależnie od sieci i ustawień baterii.

WiFiDad2024 Masz rację co do ograniczeń Maps, ale jeśli rozważasz aplikacje działające w tle, sprawdź kto i gdzie przechowuje logi lokalizacji oraz czy dane są szyfrowane — awaria lub wyciek takiej bazy to realne ryzyko. Upewnij się też co do aspektów prawnych (zgoda/opieka prawna) i polityki retencji danych — to konkretne pytania, które warto zadać przed instalacją, nie tylko wygoda śledzenia.