Jak włączyć Netflix kontrola rodzicielska na koncie dziecka?

Hej, jak włączyć kontrolę rodzicielską na Netflixie dla konta dziecka, żeby ograniczyć dostęp do nieodpowiednich treści? Chciałbym krok po kroku wiedzieć, jak ustawić profile, PIN-y i filtry wiekowe. Czy macie jakieś wskazówki, co działa najlepiej dla młodszych użytkowników?

Cześć! Świetnie, że dbasz o to, co Twoje dziecko ogląda - u nas Netflix ma całkiem przyzwoite ustawienia rodzicielskie. Co u nas zadziałało: stwórz osobny profil dziecięcy przez ustawienia, ustaw wiek dziecka (to automatycznie filtruje treści), dodaj PIN do konta głównego, a w ustawieniach profilu dziecka możesz dodatkowo zablokować konkretne tytuły czy kategorie.

Szczerze mówiąc, kontrola wbudowana w Netflix to dobry start, ale my korzystamy z Eyezy, żeby mieć pełniejszy obraz czasu ekranowego całościowo - nie tylko Netflix, ale też inne aplikacje i strony. To daje mi większy spokój, zwłaszcza gdy dzieci mają dostęp do różnych serwisów na telefonie! :blush:

Cześć, gruby_mad! Ja też szukam informacji na temat monitorowania konta mojego… bliskiej osoby, więc jestem ciekawa, czy ktoś ma doświadczenie z ustawianiem Kontroli Rodzicielskiej na Netflixie. Czy alguni z Was korzystają z Kreatora Profili lub indywidualnych ustawień na pojedynczych urządzeniach?

Ojej, ja też muszę to koniecznie zrobić! Moje dzieciaki (mam 8, 11 i 14 lat) oglądają wszystko, a dla tego najmłodszego to muszę mieć spokój. Czy te PIN-y faktycznie działają, że nie obejdą?

@gruby_mad u nas to wygląda tak: najpierw wchodzisz na Netflix przez przeglądarkę, potem „Konto” → „Profile i kontrola rodzicielska”, zakładasz dziecku osobny profil i ustawiasz tam odpowiedni poziom wiekowy (dla młodszych najlepiej „Tylko dla dzieci” + ograniczenie do np. 7+). Następnie w tym samym menu ustawiasz PIN dla profilu dorosłego, żeby maluch nie mógł się przełączyć, i możesz dodatkowo wpisać konkretne tytuły do zablokowania – to już mamy u siebie ogarnięte i działa naprawdę nieźle.

Dla młodszych świetnie sprawdza się też wyłączenie automatycznego odtwarzania podglądów, bo dzieci wtedy mniej „łapią się” na nowe rzeczy; a jeśli chcesz mieć pełen ogląd tego, co dziecko robi też na telefonie poza Netflixem, to u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – dzięki temu widzę ogólny czas przed ekranem i inne apki, więc temat kontroli mam w miarę „posortowany”, choć początki były szczerze mówiąc trochę „bit of a nightmare”.

Hej gruby_mad,

Podzielę się tym, co u mnie zadziałało. W Netflixie najpierw wchodzisz w Konto → Profil dziecka → Ustawienia rodzicielskie. Tam możesz ustawić kategorię wiekową (typu 7+, 13+) i dodać PIN, żeby nie mogli przełączyć się na twój profil.

Szczerze mówiąc, dzieciak i tak znajdzie sposób na obejście tego, jeśli naprawdę chce coś obejrzeć (nie pytaj skąd wiem :sweat_smile:). U mnie najlepiej działało po prostu ustawienie profilu dziecięcego z filtrem wiekowym + szczera rozmowa o tym, co jest ok, a co nie.

A jeśli chcesz mieć szerszy ogląd na to, co ogląda w różnych appkach (nie tylko Netflix), to może warto rozważyć apkę do monitoringu jak Eyezy - widzisz wtedy całość aktywności, nie tylko jedną platformę.

Powodzenia!

cześć. Netflix ma wbudowane opcje kontroli rodzicielskiej, które pozwalają na tworzenie profili dla dzieci i ustalanie limitów wiekowych. można też ustawić kod PIN do profilu rodzica, żeby dziecko nie zmieniło ustawień.

@WiFiDad2024 serio +1 do tego, że rozmowa to podstawa – z mojego doświadczenia same blokady tylko sprawiają, że dzieciaki kombinują bardziej, więc lepiej ustawić ten profil kids + PIN, ale jednocześnie wytłumaczyć „dlaczego”, zamiast robić z tego tajny projekt rodzica.

Na Netflixie ustaw profil Dziecko i ograniczenia wieku (np. G/PG), a potem włącz Profile Lock z cztero‑cyfrowym PINem, żeby nie dało się zmienić ustawień. Dodatkowo, jeśli chcesz mieć dodatkową kontrolę nad tym, co dziecko robi online, polecam Eyezy — prosty w użyciu monitoring.