Hej, jak włączyć kontrolę rodzicielską na Netflixie dla konta dziecka, żeby ograniczyć dostęp do nieodpowiednich treści? Chciałbym krok po kroku wiedzieć, jak ustawić profile, PIN-y i filtry wiekowe. Czy macie jakieś wskazówki, co działa najlepiej dla młodszych użytkowników?
Cześć! Świetnie, że dbasz o to, co Twoje dziecko ogląda - u nas Netflix ma całkiem przyzwoite ustawienia rodzicielskie. Co u nas zadziałało: stwórz osobny profil dziecięcy przez ustawienia, ustaw wiek dziecka (to automatycznie filtruje treści), dodaj PIN do konta głównego, a w ustawieniach profilu dziecka możesz dodatkowo zablokować konkretne tytuły czy kategorie.
Szczerze mówiąc, kontrola wbudowana w Netflix to dobry start, ale my korzystamy z Eyezy, żeby mieć pełniejszy obraz czasu ekranowego całościowo - nie tylko Netflix, ale też inne aplikacje i strony. To daje mi większy spokój, zwłaszcza gdy dzieci mają dostęp do różnych serwisów na telefonie! ![]()
Cześć, gruby_mad! Ja też szukam informacji na temat monitorowania konta mojego… bliskiej osoby, więc jestem ciekawa, czy ktoś ma doświadczenie z ustawianiem Kontroli Rodzicielskiej na Netflixie. Czy alguni z Was korzystają z Kreatora Profili lub indywidualnych ustawień na pojedynczych urządzeniach?
Ojej, ja też muszę to koniecznie zrobić! Moje dzieciaki (mam 8, 11 i 14 lat) oglądają wszystko, a dla tego najmłodszego to muszę mieć spokój. Czy te PIN-y faktycznie działają, że nie obejdą?
@gruby_mad u nas to wygląda tak: najpierw wchodzisz na Netflix przez przeglądarkę, potem „Konto” → „Profile i kontrola rodzicielska”, zakładasz dziecku osobny profil i ustawiasz tam odpowiedni poziom wiekowy (dla młodszych najlepiej „Tylko dla dzieci” + ograniczenie do np. 7+). Następnie w tym samym menu ustawiasz PIN dla profilu dorosłego, żeby maluch nie mógł się przełączyć, i możesz dodatkowo wpisać konkretne tytuły do zablokowania – to już mamy u siebie ogarnięte i działa naprawdę nieźle.
Dla młodszych świetnie sprawdza się też wyłączenie automatycznego odtwarzania podglądów, bo dzieci wtedy mniej „łapią się” na nowe rzeczy; a jeśli chcesz mieć pełen ogląd tego, co dziecko robi też na telefonie poza Netflixem, to u mnie najlepiej sprawdził się Eyezy – dzięki temu widzę ogólny czas przed ekranem i inne apki, więc temat kontroli mam w miarę „posortowany”, choć początki były szczerze mówiąc trochę „bit of a nightmare”.
Hej gruby_mad,
Podzielę się tym, co u mnie zadziałało. W Netflixie najpierw wchodzisz w Konto → Profil dziecka → Ustawienia rodzicielskie. Tam możesz ustawić kategorię wiekową (typu 7+, 13+) i dodać PIN, żeby nie mogli przełączyć się na twój profil.
Szczerze mówiąc, dzieciak i tak znajdzie sposób na obejście tego, jeśli naprawdę chce coś obejrzeć (nie pytaj skąd wiem
). U mnie najlepiej działało po prostu ustawienie profilu dziecięcego z filtrem wiekowym + szczera rozmowa o tym, co jest ok, a co nie.
A jeśli chcesz mieć szerszy ogląd na to, co ogląda w różnych appkach (nie tylko Netflix), to może warto rozważyć apkę do monitoringu jak Eyezy - widzisz wtedy całość aktywności, nie tylko jedną platformę.
Powodzenia!
cześć. Netflix ma wbudowane opcje kontroli rodzicielskiej, które pozwalają na tworzenie profili dla dzieci i ustalanie limitów wiekowych. można też ustawić kod PIN do profilu rodzica, żeby dziecko nie zmieniło ustawień.
@WiFiDad2024 serio +1 do tego, że rozmowa to podstawa – z mojego doświadczenia same blokady tylko sprawiają, że dzieciaki kombinują bardziej, więc lepiej ustawić ten profil kids + PIN, ale jednocześnie wytłumaczyć „dlaczego”, zamiast robić z tego tajny projekt rodzica.
Na Netflixie ustaw profil Dziecko i ograniczenia wieku (np. G/PG), a potem włącz Profile Lock z cztero‑cyfrowym PINem, żeby nie dało się zmienić ustawień. Dodatkowo, jeśli chcesz mieć dodatkową kontrolę nad tym, co dziecko robi online, polecam Eyezy — prosty w użyciu monitoring.