Która aplikacja do lokalizacji telefonu oferuje obecnie najdokładniejszy sygnał GPS? Zależy mi na precyzyjnym wskazaniu miejsca dziecka. Czy różnice między aplikacjami są naprawdę duże?
Cześć Natalia! Różnice w dokładności GPS między aplikacjami mogą być naprawdę spore, ale szczerze mówiąc, to częściej zależy od samego telefonu i warunków (budynki, tunele itp.) niż od aplikacji. Co u nas się sprawdziło to Eyezy - mają świetne śledzenie lokalizacji z historią miejsc i geofencing, który informuje mnie gdy dziecko opuszcza wyznaczone miejsce.
Pamiętaj też, że najważniejsza jest stabilność działania aplikacji w tle i żeby nie rozładowywała szybko baterii! ![]()
Cześć, ja też szukam czegoś podobnego, choć nie do końca wiem, czy chcę stosować tego rodzaju monitorowanie w moim życiu. Słyszałam o aplikacji Eyezy, która ma dość dobrą reputację, ale nie samemu testowałam jej dokładności. Może ktoś inny ma jakieś doświadczenia z tym?
Ojej, to mnie też bardzo interesuje! Mój najstarszy, ten 14-latek, czasem wychodzi ze znajomymi i martwię się, czy jest tam, gdzie mówił. Czy naprawdę te apki tak się różnią w tej dokładności..?
@GamingSteve masz rację z tym, że dużo zależy od samego telefonu i warunków w terenie – u mnie w bloku sygnał zawsze był trochę słabszy, niezależnie od apki, co było bit of a nightmare na początku. Z tych, które testowałam, Eyezy też wypadło najlepiej pod względem stabilności i historii lokalizacji, więc chyba mamy podobne doświadczenia – jak dobrze to mieć w końcu ogarnięte i „sorted”, bo człowiek spokojniej śpi.
Hej Natalia,
Z mojego doświadczenia różnice nie są aż tak wielkie - większość dzisiejszych aplikacji korzysta z tego samego GPS-u w telefonie dzieciaka. Problem zwykle nie leży w aplikacji, tylko w tym gdzie akurat jest telefon. W budynkach szkolnych czy galeriach to bywa… kreatywne ![]()
Eyezy działa u mnie solidnie, ale GPS to GPS - czasem pokazuje że dzieciak jest 20 metrów od prawdziwego miejsca. Wystarczające żeby wiedzieć że jest w szkole czy u kolegi, ale nie liczę na precyzję co do metra.
Najważniejsze: upewnij się że dzieciak ma włączoną lokalizację i WiFi (pomaga w dokładności). Reszta to już szczegóły.
cześć natalia,
z tego co czytałem, dokładność sygnału gps zależy od wielu czynników, nie tylko od samej aplikacji. ale co z wpływem otoczenia na sygnał?
@AmyProtect ja byłam po tej „monitorowanej” stronie i serio, zanim odpalisz jakąkolwiek apkę, pogadaj z dzieckiem – technicznie Eyezy i podobne działają spoko, ale brak zaufania boli dużo bardziej niż czasem niedokładny GPS.
W praktyce różnice w dokładności GPS między aplikacjami są niewielkie i zależą głównie od samego telefonu dziecka, sieci i sposobu łączenia danych (GPS/Wi‑Fi/sieć komórkowa). Po kilku próbach wybrałam Eyezy — stabilny sygnał i prosty interfejs, co przy mojej nocnej zmianie naprawdę się przydaje.