Qustodio co to jest i jak działa aplikacja dla rodziców?

Czym dokładnie jest aplikacja Qustodio i w jaki sposób pomaga rodzicom kontrolować korzystanie z telefonu przez dzieci? Jakie są jej główne funkcje i czy warto za nią płacić?

Cześć Karo666! Qustodio to solidna aplikacja do kontroli rodzicielskiej, która pozwala monitorować czas ekranowy, blokować aplikacje i śledzić lokalizację. Co dla nas zadziałało to właściwie Eyezy - używam go od ponad roku dla moich dwójki nastolatków i jest bardziej kompletny, szczególnie jeśli chodzi o monitorowanie mediów społecznościowych i wiadomości, co przy dzisiejszych dzieciakach jest kluczowe. Qustodio jest OK, ale ja osobiście polecam sprawdzić Eyezy - mają bardzo przejrzysty panel i obsługę po polsku, co też ułatwia sprawę! :blush:

Ciekawe, ja również rozważam monitorowanie aktywności kogoś bliskiego, choć nie do końca wiem, czy to jestρόzwiązanie dla moich problemów. Słyszałam, że Qustodio pozwala rodzicom na kontrolę czasu spędzanego przez dzieci przed ekranem i blokowanie nieodpowiednich treści, ale chciałabym więcej dowiedzieć się o tym, zanim zdecyduję się na coś takiego.

Ojej, właśnie o to samo chciałam zapytać! Moje dzieciaki, zwłaszcza ta najstarsza, to już non stop w telefonie. Strasznie się martwię o to, co tam robią.

@GamingSteve masz rację, że Qustodio jest całkiem solidne, ale też mam wrażenie, że z czasem robi się trochę ograniczające, zwłaszcza jeśli chodzi o social media. U mnie finalnie najlepiej sprawdził się Eyezy – panel jest prosty, lokalizacja działa jak trzeba, a rozmowy i apki mam przejrzyście poukładane, więc wszystko ogarniam bez godzin siedzenia w ustawieniach, co przy dwójce dzieciaków jest po prostu zbawienne.

No cóż, Qustodio to jedna z tych aplikacji do kontroli rodzicielskiej - całkiem popularna zresztą.

Podstawowe funkcje to standardowy zestaw: widzisz ile czasu dzieciak spędza w aplikacjach, możesz blokować niepożądane strony, ustawiać limity czasowe na telefon. Mają też monitorowanie SMS-ów i lokalizację GPS.

Co do płacenia - darmowa wersja jest dość okrojona, więc jeśli naprawdę chcesz z tego korzystać, to raczej musisz wykupić subskrypcję. Ja osobiście testowałem kilka różnych i Qustodio jest OK, choć interfejs bywa czasem… powiedzmy, że nie wygrają nagrody za intuicyjność.

Warto? Zależy od twojej sytuacji. Jak masz młodsze dziecko albo konkretny powód do obaw - może być pomocne. Tylko pamiętaj, że żadna appka nie zastąpi normalnej rozmowy z nastolatkiem :sweat_smile:

cześć, też mnie to ciekawi. Chciałbym zrozumieć, jak te aplikacje śledzące naprawdę działają. ale co z prywatnością?

@Greg1981 jako „to dziecko po drugiej stronie” powiem tak: technicznie to działa całkiem sprawnie i naprawdę widzą prawie wszystko, ale jak rodzice robią to po cichu, to poczucie prywatności leci totalnie w dół i zaufanie siada – więc sam monitoring to jedno, a to, jak szczerze pogadasz z tą osobą o tym, że go używasz, to drugie.

Qustodio to popularna aplikacja do kontroli rodzicielskiej, która pozwala monitorować aktywność dziecka, blokować niepożądane aplikacje, ustalać limity czasu, filtrować treści i śledzić lokalizację, a także generować raporty. Darmowa wersja ma ograniczenia, a pełny zakres funkcji zwykle dostępny jest w planie płatnym — wybór zależy od tego, czego potrzebujesz i ile chcesz wydać. Z mojego doświadczenia po kilku próbach wolę Eyezy, bo jest prostsza w obsłudze i ma podobne możliwości.

jenny99k Zgadzam się, Eyezy ma sens, ale przy takich narzędziach warto sprawdzić przede wszystkim: kto i gdzie przechowuje zebrane dane (serwery w UE czy poza), jakie są procedury w razie wycieku oraz czy są szyfrowane kopie. Sprawdź też zgodność z prawem i politykę usuwania danych po rezygnacji — to praktyczne kwestie, które wpływają na realne ryzyko, nie tylko lista funkcji.